- Actueel
- Patiëntenzorg
-
Geneesmiddelen
- Apotheekbereiding
- Geneesmiddelentekorten
- Geneesmiddelvervalsing
- Handleiding Geneesmiddelsubstitutie
- PrEP-medicatie
- Recalls
- Vragen en antwoorden over melatonine
- Zelfzorgmiddelen
- Geneesmiddelengebruik en hitte
- Vragen en antwoorden over paracetamol
- Vragen en antwoorden over recall metformine
- KNMP-standpunten ‘Gereedmaken COVID-19-vaccins’ en ‘Uitwisseling vaccinatiegegevens COVID-19’
- Laaggeletterden en migranten
-
Medicatiebewaking
- Farmacogenetica
- Handleiding Zorg Registratie Systeem
- KNMP-richtlijn Medicatiebewaking
- KNMP-standpunt biosimilars en follow-on non-biological complex drugs (NBCD’s)
- KNMP-voorschrift Basisinstellingen AIS
- Medicatiebeoordeling
- Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB's)
- Morbide obesitas en bariatrische chirurgie
- Reden van voorschrijven en labwaarden
- Therapietrouw
- Medicatieoverdracht
- Samenwerking
- Toekomstvisie 2025
- Verminderde nierfunctie
- Kwetsbare ouderen
-
Geneesmiddelen
- Praktijkvoering
- Producten
- Professie
Medicatieoverdracht
Medicatieoverdracht is een kritiek moment in de zorg. Daar lopen patiënten het risico op patiëntschade of ziekenhuisopname. Dit risico moet worden uitgesloten. De KNMP ondersteunt u met onderstaande middelen in het uitvoeren van een goede medicatieoverdracht.
Heeft u een vraag over Medicatieoverdracht?
KNMP(070) 373 73 73
Onderwerpen binnen Medicatieoverdracht
Richtlijn Overdracht van medicatiegegevens in de keten
De herziene versie van de richtlijn 'Overdracht van medicatiegegevens in de keten' is in november 2019 geautoriseerd. Het doel van deze richtlijn is het overdragen van medicatiegegevens in het netwerk van de patiënt, zodat voorschrijvers, apothekers, en toedieners op het moment van voorschrijven, ter hand stellen en toedienen binnen de keten continuïteit van zorg kunnen leveren en een verantwoorde risico-inschatting kunnen maken ten behoeve van veilige medische en farmaceutische zorg.
Lees verderWebinar Medicatieoverdracht
De nieuwe multidisciplinaire richtlijn Overdracht van medicatiegegevens in de keten is in 2019 aangeboden aan het Zorginstituut. Benieuwd wat de belangrijkste veranderingen zijn ten opzichte van de richtlijn uit 2008? En wat dat voor de zorgverlening en de bedrijfsvoering van uw apotheek betekent? Bekijk dan de webinar Medicatieoverdracht.
Lees verderVragen en antwoorden over medicatieoverdracht
Bekijk hieronder de antwoorden op veelgestelde vragen over medicatieoverdracht. Laatste update: [datum].
Lees verderNieuws binnen Patiëntenzorg
CBG-advieslijst onderdeel van vervolgtraject Verantwoord Wisselen
De advieslijst van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) ‘Wisselen ongewenst’ wordt meegenomen in het vervolgtraject ‘Verantwoord Wisselen’. Daarin maken zorgpartijen – waaronder de KNMP – en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) afspraken over het veilig en verantwoord wisselen van geneesmiddelen. Het CBG publiceerde eind maart een advieslijst met geneesmiddelen die bij het wisselen een verhoogde kans hebben op ernstige klinische problemen bij verkeerde inname of gebruik. Deze lijst heeft op zichzelf nog geen status. Enkel door afspraken die organisaties van apothekers, patiënten, artsen en zorgverzekeraars over het wisselen van geneesmiddelen maken, krijgt de lijst betekenis in de zorgverlening en declaratieafspraken.
Lees verderVonnis: VGZ moet preferentiebeleid colecalciferol met onmiddellijke ingang buiten werking stellen
VGZ moet het preferentiebeleid voor colecalciferol (vitamine D) met onmiddellijke ingang buiten werking stellen. Dat blijkt uit het vonnis van de Rechtbank Gelderland van 13 april. Dit betekent dat er per direct geen preferentiebeleid meer is op vitamine D bij VGZ. Het vonnis werd bepaald in een zaak die Galephar aanspande tegen VGZ over het preferentiebeleid op de 25.000 IE drinkampullen.
Lees verderDossier
Dossier: Medicatieoverdracht
Medicatieoverdracht is een kritiek moment in de zorg. Daar lopen patiënten het risico op patiëntschade of ziekenhuisopname. Dit risico moet worden uitgesloten. De KNMP ondersteunt u in het uitvoeren van een goede medicatieoverdracht.
Lees dossierProduct
Medicijnpaspoort
Op het medicijnpaspoort vult u de medicatie van de patiënt in. Het is belangrijk dat het medicijnoverzicht in het medicijnpaspoort altijd actueel is. Zo kunnen artsen de beste zorg bieden. Dankzij het medicijnpaspoort kunnen patiënten zowel in Nederland als in het buitenland snel, goed en veilig geholpen worden.
Bekijk productContact
Bezoekadres KNMP:
Alexanderstraat 11
2514 JL Den Haag
Postadres KNMP:
Postbus 30460
2500 GL Den Haag