Website voor laaggeletterden: www.apo.nl

De KNMP lanceerde www.apo.nl, de makkelijk te onthouden afkorting van www.apotheek.nl. Hierop staan verschillende tools voor de laaggeletterde patiënt: iconen, gebarenfilmpjes, een hoorbaar woordenboek en hoorbare medicijnuitleg.
Naar www.apo.nl

Iconen

Ruim 60 iconen op www.apo.nl leggen lastige begrippen uit als ‘driemaal daags’ en ‘op een lege maag innemen’. Ook zijn er iconen voor de werking van de medicatie.Uit wetenschappelijke literatuur blijkt dat teksten beter worden begrepen wanneer deze van een afbeelding worden voorzien. De informatie komt door ‘het plaatje bij een praatje’ beter binnen. En beklijft beter. Zo ondersteunen de iconen de patiënt in zijn of haar medicijngebruik. De iconen op www.apo.nl:

  • zijn allereerst in te zetten aan de balie, bijvoorbeeld via de baliemat.
  • kunnen door de doelgroep thuis nog eens rustig bekeken worden. Na een klik op een icoon start er een filmpje met uitleg, of er start er een hoorbare uitleg.
  • zijn getest door respondenten uit de doelgroep.
  • zijn associatief, net als die van de Kijkwijzer (filmkeuring). Dat wil zeggen dat ze altijd één keer uitleg nodig hebben en dan ‘moeten inslijten’.
Bekijk de iconen op www.apo.nl

Medicijnuitleg in gebarentaal

De KNMP lanceert 24 filmpjes met medicijnuitleg in gebarentaal op www.apo.nl. De KNMP wil met de filmpjes goed medicijngebruik door doven en slechthorenden bevorderen.

Naar de gebarenfilmpjes

Medicijnwoordenboek met voorgelezen uitleg

De website www.apo.nl biedt naast de iconen nog meer begrijpelijke medicijninformatie. Zo geeft het medicijnwoordenboek uitleg bij moeilijke woorden.

Naar het woordenboek op www.apo.nl

Voorgelezen informatie per geneesmiddel 

Op www.apo.nl is aan 200 geneesmiddelpagina’s een ‘uitlegknop’ toegevoegd. Na een klik hierop wordt de belangrijkste informatie over het medicijn voorgelezen.