- Actueel
- Patiëntenzorg
-
Geneesmiddelen
- Apotheekbereiding
- Geneesmiddelentekorten
- Geneesmiddelvervalsing
- Handleiding Geneesmiddelsubstitutie
- PrEP-medicatie
- Recalls
- Vragen en antwoorden over melatonine
- Zelfzorgmiddelen
- Geneesmiddelengebruik en hitte
- Vragen en antwoorden over paracetamol
- Vragen en antwoorden over recall metformine
- KNMP-standpunten ‘Gereedmaken COVID-19-vaccins’ en ‘Uitwisseling vaccinatiegegevens COVID-19’
- Laaggeletterden en migranten
-
Medicatiebewaking
- Farmacogenetica
- Handleiding Zorg Registratie Systeem
- KNMP-richtlijn Medicatiebewaking
- KNMP-standpunt biosimilars en follow-on non-biological complex drugs (NBCD’s)
- KNMP-voorschrift Basisinstellingen AIS
- Medicatiebeoordeling
- Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB's)
- Morbide obesitas en bariatrische chirurgie
- Reden van voorschrijven en labwaarden
- Therapietrouw
- Medicatieoverdracht
- Samenwerking
- Toekomstvisie
- Verminderde nierfunctie
- Kwetsbare ouderen
-
Geneesmiddelen
- Praktijkvoering
- Producten
- Professie
Valpreventie
Iedere vier minuten maakt een 65-plusser een val waardoor hij of zij naar de Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis moet.
Voor een succesvol valpreventieprogramma is een multidisciplinaire aanpak nodig in de eerste en tweede lijn. Medicatiebewaking en vitamine D-suppletie zijn voorbeelden van bewezen interventies die het valrisico verlagen.
Valpreventie apotheken
Hieronder ziet u welke apotheken zich richten op valpreventie. De apotheekgegevens vindt u door te klikken op het kaartje. Als voorbeeld worden er alvast een aantal 'valpreventie apotheken' weergegeven. Zo wordt rol en deskundigheid van de apotheker in het signaleren en beoordelen van medicatiegerelateerde problemen zichtbaar. En kunnen eerstelijnszorgverleners makkelijker de samenwerking opzoeken.
Sluit ook aanOnderzoek
Op dit moment loopt het FARM-OP onderzoek. FARM-OP staat voor FAlls-Related Medication use in Older Patients.
Het doel van het onderzoek is om ouderen met een hoog valrisico op te sporen in de apotheek met een risicostratificatie instrument. Voor het uitvoeren van interventies bij deze patiënten om vallen onder ouderen te voorkomen is een interventietoolbox in ontwikkeling.
Dit onderzoek wordt uitgevoerd op initiatief van de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen en gefinancierd door de KNMP.
Materialen
Apothekers kunnen onderstaande materialen gebruiken, zoals een presentatie, FTO-materiaal, praktijkvoorbeelden in het Pharmaceutisch Weekblad en specifieke materialen ontwikkeld door VeiligheidNL en de KNMP.
Presentatie 'Medicijnen en vallen'
Deze presentatie kunt u bijvoorbeeld gebruiken tijdens een informatiebijeenkomst voor oudere patiënten.
Download de presentatiePresentatie ‘Valpreventie en de apotheek’
Deze presentatie kunt u bijvoorbeeld gebruiken voor een overleg met uw valpreventie collega’s, een FTO, of voor een werkoverleg met uw apotheekteam.
Download de presentatieLijst met valgevaarlijke geneesmiddelen
Fall Risk Increasing Drugs (FRID’s), opgesteld door Marcel Bouvy en SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy, Leiden.
Download de lijstFTO-materiaal IVM
'Vallen en Medicatiegebruik' van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) bestaat uit FTO-modules, een presentatie en bijbehorende werkmaterialen voor een FTO of multidisciplinair overleg. Daarnaast biedt het IVM FTO-werkmateriaal over 'Osteoporose en fractuurpreventie'.
Download 'Vallen en Medicatiegebruik' Download 'Osteoporose en fractuurpreventie'Valpreventie op VeiligheidNL
- Whitepaper: Wat werkt in valpreventie bij thuiswonende ouderen.
- Folder 'Medicatie en vallen'
Deze folder voor oudere patiënten bevat informatie over juist medicijngebruik en welke medicijnen mogelijk leiden tot een valrisico. De folder is tevens beschikbaar in het Engels en Spaans. De Nederlandse versie is ook te bestellen door een e-mail te sturen naar m.vanderham@knmp.nl.
- Narrowcasts voor in de publieksruimte: 'Sommige medicijnen vergroten het risico op vallen bij 65+' en 'Kunnen mijn medicijnen een val veroorzaken?'
- Poster Valpreventie
- Spel DobbelFit
Dit spel is ontwikkeld voor ouderen met een verhoogd valrisico. Bekijk de promotievideo van Dobbelfit en aanvullende instructies voor spelleiders van Dobbelfit. - Valanalyse
Met de Valanalyse kunnen eerstelijns zorgverleners inventariseren welke mensen van 65 jaar en ouder een verhoogd valrisico hebben.
Praktijkvoorbeelden
In het Pharmaceutisch Weekblad stonden twee artikelen met praktijkvoorbeelden. Apotheker Mark Slager en zijn team richten zich op het signaleren van patiënten met een verhoogd risico op vallen. Apotheker Liesbeth van Ree verricht standaard een valrisicocheck tijdens medicatiebeoordelingen en medicatierol-evaluaties.
- Attentie voor valpreventie. De poster en folder 'Vallen en opstaan' zijn beschikbaar.
- Zorgverleners houden samen ouderen op de been
Apotheker Floor van Steenis ontwikkelde vanuit Gezondheidscentrum Oog in Al met tal van zorgprofessionals een uitgebreid Zorgprogramma Valpreventie.
Contact
Bezoekadres KNMP:
Alexanderstraat 11
2514 JL Den Haag
Postadres KNMP:
Postbus 30460
2500 GL Den Haag