Best practice: OZOverbindzorg

OZOverbindzorg is een communicatieplatform ontwikkeld om eenvoudiger samen te werken aan professionele zorg. Het zorgnetwerk wordt online op één centrale plek weergegeven. Het geeft overzicht wie welke rol heeft in de zorg voor de patiënt.

De patiënt bepaalt zelf wie toegang heeft tot het systeem. Binnen dit onlinesysteem worden verschillende partijen met elkaar verbonden en houden ze elkaar op de hoogte. Door de korte lijntjes werken betrokkenen gerichter aan goede zorg. Communicatieplatform OZOverbindzorg houdt grip op de zorg.

Hoe werkt OZOverbindzorg?

OZOverbindzorg vormt een netwerk van zorgverleners rondom de patiënt. Binnen dat netwerk kan iedereen gerichte vragen stellen, antwoord geven en signalen afgeven. De zorg, het welzijn en alle betrokken partijen zijn hierdoor overzichtelijk in beeld. Iedereen weet wat de status is rondom de zorg en weet wat de volgende stap zou moeten zijn. Deze vorm van samenwerken geeft rust en geeft de patiënt regie over zijn eigen leven.

Aanmelden bij OZOverbindzorg

Of je nou zelf zorg nodig hebt of juist zorgt voor een ander: OZOverbindzorg is er voor alle betrokkenen bij de zorg. De patiënt, jong of oud, staat centraal, maar ook mantelzorgers, familie en vrienden, (zorg)professionals en de gemeente kunnen gebruik maken van dit communicatieplatform. Door alle partijen met elkaar te verbinden wordt de samenwerking verbeterd. Patiënten die willen deelnemen kunnen dit bij de huisarts of thuiszorg aangeven, of zich direct zelf aanmelden. Zorgprofessionals die willen deelnemen kunnen contact opnemen met OZOverbindzorg.

Wat levert het op?

  • Doelgerichte zorg waarbij de patiënt centraal staat
  • Regie over de zorg
  • Het zorgnetwerk online op één centrale plek weergegeven
  • Inzicht in wie welke rol heeft in het zorgnetwerk

Aandachtspunten

Privacy en bescherming van gegevens zijn belangrijk. OZOverbindzorg werkt daarom via een beveiligde internetpagina. Het systeem is goed beveiligd, inloggen kan alleen met een unieke gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord. Zorgverleners kunnen alleen bij die informatie die van belang is voor de uitvoering van hun werk; een fysiotherapeut heeft bijvoorbeeld geen inzage in de medicatiegegevens.

Kosten

Voor de patiënt, mantelzorger en professionals is het gebruik van communicatieplatform OZOverbindzorg gratis. In de regio’s waar OZOverbindzorg actief is, is de financiering verschillend geregeld. Partijen zoals zorgverzekeraars, gemeenten en/of collectieve samenwerkingen betalen de kosten samen.

Contactpersoon

Helpdesk OZOverbindzorg
088-6030800
Ma/tm vrij 9.00-17.00

Bijzonderheden

  • OZOverbindzorg won in 2019 de Nationale Zorginnovatieprijs
  • Winnaar KNMP Zorginnovatieprijs in 2014

In de media

Visie van de huisarts

Bekijk hier aanvullende informatie Download deze best practice