Best practice: Medicatie Controle App

Met de Medicatie Controle App tekent de Verzorging, Verpleging en/of Thuiszorg (VVT) medicatie digitaal af. De geïntegreerde bekwaamheidscheck maakt inzichtelijk wie een dubbele controle van risicovolle medicatie mag uitvoeren. Deze dubbele controle kan direct online worden voorgelegd aan een collega, of aan een zorgcentrale die 24/7 beschikbaar is.

Het dubbelchecken in het kader van High Risk Medicatie is serious business, zowel in het ziekenhuis als in de thuiszorg. Daarom maken steeds meer instellingen gebruik van slimme, digitale oplossingen om de dubbele medicatiecontrole te doen. De Medicatie Controle App met elektronische toedienregistratie (ETDR) levert en bewaart online het bewijs van de dubbele controle, volgens IGJ-eisen. Via een veilige koppeling met het apotheekinformatiesysteem van de apotheek heeft u het meest actuele medicatieoverzicht van de patiënt altijd bij de hand.

Hoe werkt de Medicatie Controle App? 

Door het Apotheek Informatie Systeem (AIS) van de apotheek te koppelen aan een app worden de papieren toedienlijsten, bedoeld voor de thuiszorgprofessional, vervangen door een actuele, digitale lijst. De app verbetert de medicatieveiligheid en maakt tijd vrij voor zorg: zowel de apotheek als thuiszorg krijgt meer tijd voor echte zorgtaken. De terugkoppeling over de werkelijke toedieningen die de apotheker met de nieuwe oplossing ontvangt, draagt bij aan een betere zorgverlening.

De applicatie is geschikt voor alle medicatie; voor medicatie in het zakje, losse medicatie en ‘zo nodig’ medicatie. Met de Medicatie Controle App met elektronische toedienregistratie (ETDR) heeft de thuiszorgprofessional altijd een actuele toedienlijst bij de hand. Dit maakt digitaal aftekenen en het bewaken van de juiste toedienmomenten mogelijk.

Naast de essentiële informatie over elk toedienmoment en bijsluiterinformatie per medicijn kan de zorgprofessional ook een dubbele controle aanvragen bij risicovolle medicatie. De Medicatie Controle App geeft aan welk medicijn risicovol is en - dankzij de ingebouwde bekwaamheidscheck - wie de controle in dit geval zou moeten uitvoeren. De dubbele controle kan volledig digitaal op afstand worden uitgevoerd, door een thuiszorg-collega die aan het werk is, of met behulp van een zorgcentrale.

Voor de dubbele controle van medicatie vraagt het foto’s van diverse werkzaamheden: van de medicatieopdracht, van de uitgeschreven sticker en de ampul, een foto van het middel van oplossing, en u moet een berekening meesturen.

Als alle foto’s zijn gemaakt, meestal zes in totaal, verstuurt u de opdracht en krijgen directe collega’s de melding binnen in de vorm van een pushbericht. De collega kan ervoor kiezen de controle op te pakken, of om het te laten gaan als er op dat moment geen tijd voor is. Als niemand het binnen 30 seconden heeft gecheckt, wordt het automatisch doorgestuurd naar de zorgcentrale, die elders in het land zit. Daar moet de opdracht binnen vijf minuten worden opgepakt. 

Doel / kernboodschap

 • Verbeteren medicatieveiligheid en therapietrouw

Aan de slag

Wat levert het op?

 • Altijd een actuele toedienlijst in de app.
 • Geen toedienlijsten meer printen en distribueren, dus veel tijdwinst.
 • Directe koppeling met het Apotheek Informatie Systeem (AIS), zonder uploads naar servers van derden.
 • Veilige informatieoverdracht.
 • Sneller en effectiever contact met de zorgprofessionals en up-to-date medicatiewijzigingen. 
 • Apotheker is in staat beter advies te geven aan de zorginstelling, waardoor hij zichtbaarder wordt in de farmaceutische zorg rond de patiënt. 
 • Inzicht in medicatietrouw en medicatieveiligheid.

Aandachtspunten

 • Voor het gebruik van de app betalen zowel de apotheken als de thuiszorgorganisaties na implementatie een vast tarief.

Contactpersoon

 • Boomerweb B.V. in Veenendaal

Bijzonderheden

 • Winnaar KNMP Zorginnovatieprijs 2017

In de media