Geneesmiddelen

De KNMP biedt informatie over apotheekbereiding, verspilling, vervalsing, subsitutie, tekorten en off-label voorschrijven van geneesmiddelen.

Onderwerpen binnen Geneesmiddelen

Apotheekbereiding

Apotheken mogen zelf geneesmiddelen bereiden. Als apothekers dit niet in de eigen apotheek kunnen, mogen andere apotheken geneesmiddelen voor hen bereiden. Dit heet 'doorleveren'.

Lees verder

Geneesmiddelentekorten

Bij een geneesmiddeltekort is een bepaald geregistreerd geneesmiddel (tijdelijk) niet of onvoldoende beschikbaar. De KNMP ziet een toename in de aantallen, duur en ernst van geneesmiddelentekorten. Bij kortdurende (minder dan 14 dagen) of regionale tekorten gaat het vaak om preferente middelen voor grote groepen patiënten.

Lees verder

Geneesmiddelvervalsing

Vervalste geneesmiddelen zijn vaak nauwelijks van het origineel te onderscheiden. Twijfelt u over de echtheid van een bepaald geneesmiddel? Lees wat u kunt doen. Ook ontvangt de KNMP regelmatig meldingen van vervalste recepten die in omloop zijn.

Lees verder

Handleiding Geneesmiddelsubstitutie

De handleiding Geneesmiddelsubstitutie benoemt de overwegingen bij het wisselen van medicatie. Hierbij rekening houdend met geneesmiddel-, product- en patiëntgebonden factoren. En de situatie van de individuele patiënt. Ook wordt ingegaan op praktijkvoering waarbij handvatten gegeven worden voor patiëntbegeleiding en afspraken met voorschrijvers.

Lees verder

Recalls

Lees verder

Veelgestelde vragen over bloedglucosemeters

Deze vragen en antwoorden gaan over de Keuzehulp Bloedglucosemeters het Consensusdocument Kwaliteitscriteria voor standaard bloedglucosemeting. De Keuzehulp en het Consensusdocument maken deel uit van een serie adviezen voor goede diabeteszorg van de Nederlandse Diabetes Federatie.

Lees verder

Vragen en antwoorden over HCT

Bekijk hieronder de antwoorden op veelgestelde vragen over hydrochloorthiazide (HCT).

Lees verder

Vragen en antwoorden over melatonine

Vragen en antwoorden over melatonine.

Lees verder

Zelfzorgmiddelen

Om risico´s te beperken, deelt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) Niet Receptplichtige (NR) geneesmiddelen in drie categorieën: AV-middelen (algemeen verkrijgbaar), UAD-middelen (alleen verkrijgbaar bij apotheek en drogist), en UA-middelen (uitsluitend bij apotheek). Bij deze middelen is veelal uw aanvullend advies nodig. Een uitgelezen kans om uw rol als deskundig zorgverlener te benadrukken.

Lees verder