Nieuws & actualiteit

26 april 2017

Apothekers kunnen nieuwe medicijnenfolders voor nierpatiënten bestellen

Apothekers kunnen kosteloos nieuwe medicijnenfolders voor nierpatiënten bestellen. De Nierstichting, Nierpatiënten Vereniging Nederland, KNMP en het Catharina Ziekenhuis presenteren ‘Medicijnen voor nierpatiënten. Zo gebruikt u ze’ en om ‘Soms moet u uw medicijnen even overslaan’.

Lees verder

26 april 2017

KNMP, LHV, NHG en FMS op de bres voor uniforme prescriptieafspraken

De KNMP, LHV, NHG en FMS bevestigen in een gezamenlijke brief aan VWS dat zij staan voor uniforme prescriptieafspraken. Zij maken zich ongerust over de kwaliteit van zorg nu blijkt dat sommige verzekeraars eigen aflevertermijnen willen hanteren en daarmee de prescriptieafspraken schenden.

Lees verder

21 april 2017

Overheid verstuurt na de zomer jodiumtabletten per post

Ter bescherming tegen een eventueel nucleair incident krijgen bepaalde doelgroepen in Nederland na de zomer de beschikking over jodiumtabletten. Voor de predistributie hiervan kiest de overheid voor huis-aan-huis verstrekking per post. Dit schrijft staatssecretaris Van Rijn (VWS) aan de Tweede Kamer. Naast deze predistributie worden er regionaal operationele plannen uitgewerkt voor nooddistributie na een nucleair incident.

Lees verder

20 april 2017

KNMP-iconen op voorlichtingsinstructies van UI-online

De voorlichtingsinstructies (VI's) van UI-online bevatten sinds eind april 2017 KNMP-iconen. De iconen zijn gemaakt om de laaggeletterde patiënt in beeld te informeren bij goed medicatiegebruik.

Lees verder

20 april 2017

Vervalst recept aangeboden in Amsterdam

In Amsterdam is bij Apotheek Ganzenhoef een vervalst recept aangeboden voor dexamfetaminesulfaat 2,5 mg. Daarvan kreeg de KNMP een melding.

Lees verder

20 april 2017

Risico op overdosering bij gedwongen overstap Thyrax

Bij de overstap van het schildklierhormoon Thyrax Duotab bestaat voor patiënten met een hoge dosis (>100mcg) het risico op overdosering. Door een gedwongen overstap naar een ander merk levothyroxine krijgen patiënten meer klachten, werken en sporten zij minder. Dit blijkt uit onderzoek van onder meer NIVEL, naar de effecten van de beperkte beschikbaarheid van Thyrax Duotab vanaf begin 2016.

Lees verder

13 april 2017

Nog 4 plekken vrij voor werkconferentie samenwerking eerstelijnszorg

Er is nog plek voor 4 praktijkapothekers bij de werkconferentie ‘Reflectie in de wijk’ op woensdagmiddag 19 april in Soesterberg. Een middag met discussies over de beste manier om samenwerking in de wijk en met de gemeente vorm te geven.

Lees verder

13 april 2017

Staatssecretaris Van Rijn: 'Apothekers maken zich klaar voor de toekomst'

Apothekers maken zich klaar voor de toekomst. De kennis van een apotheker is cruciaal voor de ontwikkeling van medicijnen op basis van het DNA-profiel. Dat zegt staatssecretaris Van Rijn (VWS) op het KNMP-jubileumcongres op 13 april 2017.

Lees verder

13 april 2017

Medicatie te weinig aangepast aan DNA patiënt

Persbericht | Bij 200.000 medicijnrecepten in 2016 zou de dosis aangepast zijn als apothekers het DNA-profiel voor medicijnafbraak hadden kunnen aanvragen. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen die zijn gepresenteerd op het jubileumcongres van apothekersorganisatie KNMP over farmacogenetica. Hoogleraar klinische farmacie Henk Jan Guchelaar van het LUMC vindt dat het moment is aangebroken dat zorgverzekeraars een DNA-aanvraag door apothekers vergoeden.

Lees verder