Nieuws & actualiteit

16 augustus 2017

Actieve kool in eten werkt geneesmiddelen tegen

Actieve kool in voeding, waardoor deze zwart kleurt, kan de werking van geneesmiddelen, zoals de pil, verminderen. Dat zegt apotheker Ka-Chun Cheung van het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP op Radio EenVandaag, in reactie op een artikel in het Algemeen Dagblad dat ‘houtskool je zwanger kan maken’. ‘Van de houtskool zelf word je natuurlijk niet zwanger, maar ik zou mijn dochter afraden ‘ontgiftende’ zwarte drankjes of voeding te nemen terwijl ze de pil gebruikt. Zo lang de actieve kool niet is verzadigd, absorbeert het van alles, ook vitaminen en geneesmiddelen. We kunnen de opname van de geneesmiddelen door het lichaam dan niet meer garanderen. Het kan zijn dat de pil dan minder werkt’, aldus Cheung.

Lees verder

14 augustus 2017

De Standaarden voor Zelfzorg weer up-to-date

De Standaarden voor Zelfzorg zijn weer volledig up-to-date. Met de achtste en herziene druk is dit standaardwerk voorzien van rijke informatie over zelfzorg. Dankzij een nieuwe vormgeving is het boekwerk zeer toegankelijk voor de lezer en makkelijk te hanteren in de apotheek.

Lees verder

7 augustus 2017

Jaarlijks 40.000 gebruikers van pijnstillers behoed voor maagbloeding

Persbericht | Bij 40.000 gebruikers van pijnstillers zoals diclofenac en ibuprofen, hebben apothekers een maagbeschermer aan de medicatie toegevoegd om hen te behoeden voor een maagbloeding. Deze zogenoemde NSAID’s verhogen het risico op een maagbloeding. Jaarlijks zijn er nog steeds te veel vermijdbare ziekenhuisopnamen wegens een maagbloeding bij gebruik van NSAID's. Dat blijkt uit het rapport Vervolgonderzoek Medicatieveiligheid dat eerder dit jaar verscheen.

Lees verder

7 augustus 2017

KNMP in overleg met ministerie over opiaten in verkeer

De KNMP is in overleg met het ministerie van I en M om tot een oplossing te komen voor patiënten die om medische redenen opiaten gebruiken. Door de inwerkingtreding van het Besluit alcohol, drugs en geneesmiddelen in het verkeer per 1 juli 2017 mogen gebruikers van morfine en medicinale cannabis niet meer autorijden.

Lees verder

4 augustus 2017

Zorginstituut: wisselen bloedglucosemeter zaak van hoofdbehandelaar en patiënt

De hoofdbehandelaar beoordeelt in samenspraak met de patiënt of het wisselen van een bloedglucosemeter gewenst is. Dit stelt de Kwaliteitsraad van het Zorginstituut Nederland in een begin augustus genomen besluit. Nadat er binnen de Kwaliteitsstandaard Hulpmiddelen Diabetes geen overeenstemming was bereikt over de substitutie van bloedglucosemeters bij gewijzigd prijsbeleid van de fabrikant, kreeg het Zorginstituut de opdracht haar doorzettingsmacht te gebruiken.

Lees verder

31 juli 2017

Jaarlijks 30.000 opiaatgebruikers behoed voor verstopping

Persbericht | Bij 30.000 gebruikers van morfine-achtige pijnstillers, zoals morfine, oxycodon en fentanyl, hebben apothekers een laxeermiddel aan de medicatie toegevoegd om hen te behoeden voor een ernstige verstopping. Deze pijnstillers ook wel opiaten genoemd kunnen de darmen stilleggen, waardoor ernstige obstipatie kan ontstaan. Om die reden geven apothekers gelijktijdig met de pijnstillers een laxeermiddel mee aan patiënten.

Lees verder

28 juli 2017

Aris Prins in de media over antibiotica

Openbaar apotheker en KNMP-bestuurder Aris Prins heeft de afgelopen weken in de media een aantal keren uitleg gegeven over het gebruik van antibiotica. Prins werd donderdag 27 juli in het NOS Journaal van 18.00 en 20.00 uur bevraagd over dit onderwerp. Dit na een publicatie in British Medical Journal, waarin Britse wetenschappers stellen dat het voortijdig stoppen van een antibioticakuur niet zo gevaarlijk is als tot nu toe werd gedacht.

Lees verder

27 juli 2017

Apothekers kunnen reactie geven op toekomstige tabaksbeleid

Apothekers kunnen via twee internetconsultaties reageren op het toekomstige tabaksbeleid. De consultaties bevatten vragen over de nieuwe regelgeving om de verleidingen van tabaksproducten en de aanverwante producten verder terug te dringen. Meedoen kan tot 3 september.

Lees verder

13 juli 2017

Zorgorganisaties willen minister voor Ouderen en Maatschappij

Ouderen, mantelzorgers en zorgverleners, inclusief de KNMP, vragen het nieuwe kabinet om een coördinerend minister voor Ouderen en Maatschappij aan te stellen. Deze bewindspersoon kan de samenhang tussen zorg, welzijn en wonen versterken. De ruim twintig organisaties stellen een werkagenda op met maatregelen voor een oudervriendelijke samenleving, waaronder passende zorg en meer tijd en aandacht voor ouderen.

Lees verder