Zorgprofessionals zuchten onder verstikkende bureaucratie

21 mei 2015

Zorgprofessionals zijn bevlogener dan de gemiddelde werkende Nederlander, maar wel op zoek naar een andere baan. Belangrijke reden daarvoor is de verstikkende bureaucratie en regeldruk vanuit zorgverzekeraars. Dat blijkt uit het Nationaal Welzijnsonderzoek Zorg van VvAA en onderzoeksbureau Triple-i Human Capital.

Vooral apothekers zijn volgens het onderzoek somber gestemd. Zij hebben al een aantal jaar te maken met diverse bureaucratische maatregelen waar nu ook andere beroepsgroepen mee worden geconfronteerd.

'Herkenbaar'

Apotheker Serge van de Rijt uit Goes vindt de uitkomsten van het onderzoek herkenbaar. “We staan dagelijks maatregelen van zorgverzekeraars uit te leggen. Omdat die dat zelf niet of onvoldoende doen.” De negatieve energie die daarin gaat zitten is fnuikend voor het werkplezier van het apotheekteam, aldus Van de Rijt. Desondanks blijft hij positief gestemd. “Ik kom net terug van een huisbezoek een oudere polyfarmaciepatiënt. Samen hebben we de geneesmiddelen nog eens goed doorgenomen. Daar is zo’n patiënt echt bij gebaat. Kijk, en daar doe ik het nou voor!”

Naar het Nationaal Welzijnsonderzoek Zorg

 


Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg Praktijkvoering