Ziekenhuisapotheker dr. Alwin Huitema wint Galenus Researchprijs 2015

8 oktober 2015

Ziekenhuisapotheker dr. Alwin Huitema ontving op 6 oktober tijdens de FIGON Dutch Medicines Days de Galenus Researchprijs 2015. Huitema heeft, dankzij de resultaten van zijn onderzoek naar populatiefarmacokinetiek en –farmacodynamiek, bijgedragen aan het individualiseren van de dosering van geneesmiddelen. Hij ontwikkelde methoden om geneesmiddelconcentraties in bloed of ander lichaamsmateriaal te bepalen ten behoeve van ‘therapeutic drug monitoring’. Huitema werkt in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.

Bron: Galenusprijs.nl

Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (Nederlands Kanker Instituut) doet toonaangevend onderzoek binnen de oncologie. Het betreft vooral fase I, II en III geneesmiddelstudies bij vele soorten kanker. Het betreft ook investigator-initiated onderzoek met reeds geregistreerde geneesmiddelen. Met name op dit gebied leverde dr. Alwin Huitema een bijzonder belangrijke bijdrage. Personalized Medicine is daarbij een sleutelbegrip

Juryvoorzitter prof. dr. Paul Smits omschrijft Huitema (1972) als het schoolvoorbeeld van een getalenteerd wetenschapper. Hij studeerde cum laude af bij de faculteit Farmacie te Utrecht en behaalde daarna zijn registratie als ziekenhuisapotheker en als klinisch farmacoloog.

De KNMP feliciteert dr. Alwin Huitema van harte met deze prijs!

De Galenus Geneesmiddelenprijs 2015

De Galenus Geneesmiddelenprijs 2015 is uitgereikt aan het farmaceutische bedrijf Jansen. Janssen heeft - voor het eerst sinds 40 jaar - een tuberculosemedicijn ontdekt met een geheel nieuw werkingsmechanisme. Sirturo® (bedaquiline) richt zich op geneesmiddelresistente tuberculose. De ontdekker, dr. Koen Andries, zegt: “Het zou mooi zijn als dit medicijn kan bijdragen aan de uitroeiing van de belangrijkste infectieziekte ooit.”

Bekijk meer informatie over de Galenusprijzen Nederland
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg