Wethouder Schneider (Rotterdam) opent tentoonstelling over laaggeletterdheid en medicijngebruik

14 januari 2016

De Rotterdamse wethouder Ronald Schneider (Stedelijke ontwikkeling en Integratie) opende op 13 januari in de Bibliotheek Rotterdam de tentoonstelling ‘Kunt u dat even uitleggen?’, over laaggeletterdheid en medicijngebruik. Rotterdam is de eerste standplaats van deze zogenoemde ‘reizende’ expo. En dat is niet zonder reden: Rotterdam telt maar liefst 100.000 laaggeletterde mensen. De expositie, die het belang van taalvaardigheid voor juist medicatiegebruik aan de orde stelt, is tot 1 februari te bekijken in de bibliotheek.

Medicijnen zijn van levensbelang. Maar om medicijnen goed te gebruiken, is het belangrijk om de uitleg te begrijpen. Laaggeletterden hebben daar moeite mee. Dit leidt tot medicatiefouten en soms tot gevaarlijke situaties.

Bekijk foto's van de opening

(Deze foto’s mogen niet verspreid worden zonder nadrukkelijke toestemming van de KNMP.)

Taboe doorbreken

De expo laat zien welke specifieke problemen laaggeletterden ervaren bij hun medicatiegebruik. Maar ook wat de oplossing is voor de problemen. Daarnaast helpt de expositie het taboe op laaggeletterdheid te doorbreken. ‘Het is niet vanzelfsprekend dat iedereen de inname-instructies van medicijnen snapt. En het is ook niet vanzelfsprekend dat mensen in staat zijn de instructies op te volgen’, aldus Schneider, die er trots op is dat Rotterdam de reizende tentoonstelling als eerste stad mag ontvangen.

Oproep aan zorgprofessionals

Laaggeletterdheid kun je via cursussen aanpakken, zegt Schneider. ‘Maar we hebben ook de professionals nodig. Zij spelen een belangrijke rol in het signaleren van laaggeletterdheid en kunnen de relatie leggen met hun werkgebied. Wanneer we samen de handen ineen slaan, kunnen we het probleem effectief aanpakken.’ De wethouder roept verpleegkundigen, verzorgers en apothekersassistenten hiermee op om de tentoonstelling te bezoeken. Speciaal voor hen is er op de expo een e-learning te doorlopen. Deze digitale training geeft instrumenten in handen om laaggeletterden te herkennen en hen te coachen bij hun medicijngebruik.

Dit is er te zien

De tentoonstelling biedt naast de e-learning nog meer. Zo laat de experience bezoekers in de huid kruipen van moeilijk lezende medicijngebruikers. En vertelt de documentaire de ‘medicijnverhalen’ van laaggeletterden en zorgverleners (apotheker, huisarts en wijkverpleegkundige). De 24 nieuwe pictogrammen met filmpjes leggen begrippen over medicijngebruik uit. Wat betekent bijvoorbeeld ‘3 maal daags’? Of ‘heel inslikken’? En het boek ‘Kunt u dat even uitleggen?' – Verhalen van moeilijk lezende medicijngebruikers’ biedt een inkijkje in de levens van Koos, Ria, Anita en anderen en beschrijft de moeite die zij hadden met lezen en schrijven. Het laat zien hoe dit geregeld leidde tot onveilig medicijngebruik.

Data en locatie

De tentoonstelling is tot en met 31 januari 2016 te bekijken op de eerste verdieping van de Bibliotheek Rotterdam (Hoogstraat 110). De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) en Gemeente Rotterdam organiseren de tentoonstelling.

Campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?’

De tentoonstelling, de experience, het boek, de e-learning en de pictogrammen maken onderdeel uit van de landelijke campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?’. Bovendien lanceerde de KNMP voor deze campagne de website www.apo.nl; een vereenvoudigde URL die leidt naar www.apotheek.nl. Deze website biedt naast de 24 pictogrammen over geneesmiddelgebruik gesproken medicijnteksten en animaties voor laaggeletterden.

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg Praktijkvoering