Verzekerden zouden vaker moeten kunnen wisselen van verzekeraar

20 mei 2015

Wanneer zorgverzekeraars, zoals nu gebeurt, tussentijds hun voorwaarden wijzigen, moeten verzekerden de mogelijkheid krijgen vaker dan één keer per jaar te wisselen van zorgverzekeraar. Dat zegt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent in de uitzending van Tros Radar van 18 mei, met als thema de macht van zorgverzekeraars.

Klein Nulent vindt het plotselinge besluit van zorgverzekeraars om een groot aantal op maat bereide medicijnen niet meer te vergoeden uiterst merkwaardig. De maatregel van zorgverzekeraars leidt tot grote onrust onder patiënten. Zij denken goed verzekerd te zijn, maar moeten ineens toch betalen voor hun medicijn. Overstappen naar een zorgverzekeraar die het medicijn wél vergoedt kan pas weer aan het eind van het kalenderjaar. Klein Nulent pleit er voor dat verzekerden in Nederland vaker dan eens per jaar moeten kunnen wisselen van verzekeraar.

Onduidelijkheid over medicijnvergoedingen

Het besluit van zorgverzekeraars leidt ook tot problemen bij apothekers. Apotheker Imre van Tienen uit Alkmaar licht bij Radar toe dat hij veel vragen van zijn patiënten krijgt over medicijnvergoedingen. Hij moet steeds weer uitleggen dat niet de apotheker maar de verzekeraar bepaalt welke medicijnen worden vergoed.

Fragment aflevering Radar 18 mei over medicijnvergoedingen Hele uitzending Radar 18 mei over de macht van zorgverzekeraars

Eerdere berichten KNMP

Verschillen in medicijnvergoeding inbreuk op garantie basispakket Tros Radar 16 maart: apotheekbereidingen niet meer vergoed

 


Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg KNMP