Tentoonstelling over laaggeletterdheid en medicijngebruik geopend in VUmc Amsterdam

4 mei 2016

Laaggeletterde Simon uit Amsterdam-Noord opende op dinsdag 3 mei in VUmc de tentoonstelling ‘Kunt u dat even uitleggen?’ over laaggeletterdheid en medicijngebruik. Amsterdam is de tweede standplaats van deze reizende expo van de KNMP. En dat is niet zonder reden: in Amsterdam is 1 op de 7 mensen laaggeletterd. De expositie, die het belang van taalvaardigheid voor juist medicatiegebruik aan de orde stelt, is tot en met 27 mei te bekijken in de polikliniek van VUmc Amsterdam.

Simon vertelt hoeveel moeite hij heeft met zijn medicijninformatie: “Ik deed alle pillen in een doosje en pakte maar wat. Maar daardoor ging ik mij natuurlijk niet beter voelen. Nu vind ik het nog steeds lastig, maar krijg ik goede hulp van mijn apotheker.”

Ook taalambassadeur Hadiya vertelt dat ze moeite had met lezen en schrijven. En hoe dat in de apotheek soms leidde tot lastige situaties: “Als ik bij het apparaat kom om mijn recept in te leveren, wordt er naar een document gevraagd. Document? Moet ik dan mijn rijbewijs of paspoort inleveren? Waarom staat er niet gewoon ‘recept’?”. 

Oproep aan zorgprofessionals

Alle bezoekers van het VUmc zijn van harte welkom de expo te bekijken. Net als alle zorgprofessionals van het ziekenhuis zelf. Chris Polman, lid van de raad van bestuur VUmc zegt hierover: "VUmc vindt het belangrijk dat alle medewerkers zich bewust zijn van de mogelijkheid dat patiënten niet precies begrijpen hoe zij hun medicijnen moeten innemen.”

"Op deze expositie wordt een e-learning beschikbaar gesteld die verpleegkundigen en andere zorgverleners instrumenten in handen geven om laaggeletterden te herkennen en hen te coachen bij hun medicijngebruik”, aldus Polman. Hij geeft aan blij te zijn de expositie in huis te hebben en roept de aanwezige zorgprofessionals op hun collega’s op de expositie te attenderen.

Bekijk de foto´s van de opening

(Deze foto’s mogen niet verspreid worden zonder toestemming van de KNMP)

Dit is er te zien

De tentoonstelling biedt naast de e-learning nog meer. Zo laat de experience bezoekers in de huid kruipen van moeilijk lezende medicijngebruikers. En vertelt de documentaire de ‘medicijnverhalen’ van laaggeletterden en zorgverleners (apotheker, huisarts en wijkverpleegkundige). De 24 iconen met filmpjes leggen begrippen over medicijngebruik uit. Wat betekent bijvoorbeeld ‘3 maal daags’? Of ‘heel inslikken’? En het boek ‘Kunt u dat even uitleggen?' – Verhalen van moeilijk lezende medicijngebruikers’ biedt een inkijkje in de levens van Koos, Ria, Anita en anderen en beschrijft de moeite die zij hadden met lezen en schrijven. Het laat zien hoe dit geregeld leidde tot onveilig medicijngebruik.

Data en locatie

De tentoonstelling is tot en met 27 mei 2016 te bekijken in de polikliniek van VUmc Amsterdam (De Boelelaan 1118, etage -1).

Reizende tentoonstelling

Na VUmc Amsterdam verhuist de expositie naar Nijmegen (1 t/m 19 juni), Tilburg ( 21 juni t/m 17 juli), Maastricht (2 t/m 28 augustus) en Utrecht (6 t/m 29 september). Twee andere locaties volgen.

De campagne 'Kunt u dat even uitleggen?'

De tentoonstelling, de experience, het boek, de e-learning en de iconen maken onderdeel uit van de landelijke campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?’. Bovendien lanceerde de KNMP voor deze campagne de website www.apo.nl; een vereenvoudigde URL die leidt naar www.apotheek.nl. Deze website biedt naast de 24 iconen over geneesmiddelgebruik gesproken medicijnteksten en animaties voor laaggeletterden.

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: KNMP