Tekort Theolair retard 250 mg

29 maart 2016

Er is een tekort aan Theolair retard tablet MGA 250 mg. Het tekort houdt verband met een vertraging in de productie van Meda Pharma. Naar verwachting is het product half mei 2016 weer leverbaar.

Theofylline wordt toegepast als onderhoudsbehandeling bij astma en COPD. Voor een specifieke groep astma- en COPD-patiënten is dit het laatste redmiddel. Theofylline heeft vanwege de smalle therapeutische breedte en alternatieven nog slechts een zeer beperkte plaats.

De Theolair retard tabletten van 175 mg en 350 mg zijn voldoende beschikbaar. Theolair Retard ® 175 mg tabletten moeten heel worden ingenomen en kunnen niet gebroken worden, in tegenstelling tot de tabletten van 250 mg en 350 mg die wel een breukstreep hebben. De dosering van 250 mg kan daarom niet benaderd worden met de beschikbare tabletten in Nederland.

De apotheek kan theofylline in retard-vorm importeren. Beschikbaar zijn:

  • 250 mg retardcapsules;
  • 200 mg retardtabletten;
  • 300 mg retardtabletten.

Uit de praktijk is bekend dat patiënten moeite kunnen hebben met het doorslikken van retardcapsules. Om deze reden is ook de mogelijkheid van tabletten (met een andere sterkte) onderzocht.

Vergoeding van deze te importeren preparaten dient te worden afgestemd met de betreffende zorgverzekeraar.

Zie voor de meest actuele informatie Farmanco.KNMP.nl
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg