Subsidie voor dienstapotheken in 2016

29 oktober 2015

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaat apotheken die ’s avonds, ’s nachts en in het weekend farmaceutische spoedzorg leveren in 2016 ondersteunen met een tijdelijke subsidieregeling. Dit heeft het ministerie bekendgemaakt op Rijksoverheid.nl.

De regeling moet ervoor zorgen dat het tarief voor farmaceutische spoedzorg niet boven de € 45 komt. Op dit moment lopen de tarieven nog uiteen van € 15 tot € 95. Dit komt doordat de hogere kosten van medicijnen en zorg in dunbevolkte gebieden worden doorberekend aan de patiënt. Dit kan tot gevolg hebben dat nog minder mensen gebruiken maken van de dienstapotheek, waardoor de kosten weer omhoog gaan. De subsidieregeling moet deze negatieve spiraal doorbreken, aldus het ministerie.

VWS werkt de precieze voorwaarden voor de regeling de komende tijd verder uit. Voor 2017 en verder wordt gewerkt aan een structurele oplossing. De KNMP ziet graag dat zorgverzekeraars de kostendekkende en regionaal verschillende tarieven onderling gaan verrekenen, zodat er aan de voorkant voor de patiënt 1 tarief geldt.

 
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg