KNMP-campagne laaggeletterdheid gelanceerd door staatssecretaris Van Rijn

7 september 2015

Staatssecretaris van VWS Martin van Rijn heeft op 7 september 2015 de landelijke KNMP-campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?’ gelanceerd. Met deze campagne willen apothekers het maatschappelijke probleem van laaggeletterdheid en medicatiegebruik aanpakken.

In het Museum voor Communicatie in Den Haag nam Van Rijn het boek Kunt u dat even uitleggen in ontvangst van KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent. In het boek staan verhalen van moeilijk lezende medicijngebruikers.

Opening KNMP-campagne laaggeletterdheid met staatssecretaris Van Rijn en KNMP-voorzitter Klein Nulent

De lancering van de campagne valt samen met de Week van de alfabetisering, die loopt van 7 tot 15 september. De KNMP werkt voor de campagne samen met het Expertisecentrum voor Gezondheidsverschillen Pharos en de Stichting Lezen & Schrijven.

Naast het boek bestaat de campagne uit een interactieve tentoonstelling in het Museum voor Communicatie, waar een mini-documentaire wordt vertoond over laaggeletterdheid en medicijngebruik. Ook is er een e-learning ontwikkeld voor verpleegkundigen, verzorgenden en apothekersassistenten met instrumenten om laaggeletterden te herkennen en te coachen bij hun medicatiegebruik.

Op apo.nl – een vereenvoudigde URL die leidt naar Apotheek.nl – staan 24 nieuwe pictogrammen over geneesmiddelgebruik, gesproken teksten en animaties voor laaggeletterden. Na een klik op een pictogram start een filmpje met uitleg, bijvoorbeeld over ‘driemaal daags’, ‘op een lege maag innemen’ of ‘heel inslikken’.

In Nederland is zo’n 11% van de volwassen bevolking laaggeletterd. Daarnaast heeft 25% moeite met het lezen en begrijpen van schema’s en formulieren of gezondheidsinformatie zoals bijsluiters.

Foto's

Bekijk de foto's van de campagnelancering
(Deze foto’s mogen niet verspreid worden zonder nadrukkelijke toestemming van de KNMP.)

 Lees de speech van staatssecretaris Van Rijn Lees de speech van KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent Bekijk meer informatie over de campagne op Apo.nl

 


Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg KNMP