Samenwerking voor introductie blokjescode tegen geneesmiddelvervalsing

28 april 2016

De KNMP, BG Pharma, VES, BOGIN en Nefarma gaan samen werken aan de introductie van de blokjescode die in 2019 op alle verpakkingen van geneesmiddelen moet staan om geneesmiddelvervalsing tegen te gaan. De KNMP heeft daarover op 26 april 2016 een intentieverklaring getekend met de medicijnfabrikanten en -distributeurs.

Vignet anti-counterfeitDe samenwerking zal vorm krijgen binnen de stichting i.o. Nationale Medicijnen Verificatie Organisatie (NMVO).

Op verpakkingen van geneesmiddelen op doktersvoorschrift moeten fabrikanten vanaf 2019 een unieke blokjescode en het bijbehorende unieke nummer aanbrengen. Het scannen van die blokjescode stelt apothekers in staat om de echtheid van het geneesmiddel te controleren. De komende jaren wordt hiervoor het Nederlandse Medicijnen Verificatie Systeem (NMVS) gebouwd, het bijbehorende digitale ecosysteem van databanken, scanners en software.

Het doel van deze EU-regelgeving is om de kans op vervalste geneesmiddelen in de reguliere distributieketen nog verder terug te dringen. De Europese Commissie heeft op 9 februari 2016 een Gedelegeerde Handeling gepubliceerd waarin de eisen staan waar de blokjescode en het controlesysteem moeten voldoen.

Lees meer over de maatregelen tegen geneesmiddelvervalsing
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg