RIVM zoekt patiënten voor onderzoek naar klachten na ziekte van Lyme

6 augustus 2015

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet een oproep aan apothekers: vraag uw patiënten die een kuur tegen de ziekte van Lyme afhalen om mee te doen aan het landelijke ‘LymeProspect'-onderzoek. Dit onderzoek draait om de vraag waarom sommige mensen langdurige klachten houden na behandeling tegen de ziekte van Lyme.

Schouder met erythema migransErythema migrans: een rode ring of vlek na een tekenbeet.Voor het LymeProspect-onderzoek zoekt het RIVM patiënten die starten met een behandeling tegen de ziekte van Lyme. Het gaat vooral om patiënten met een erythema migrans, de vroege vorm van de ziekte van Lyme die als rode ring- of vlekvormige uitslag na een tekenbeet kan ontstaan.

Patiënten van 18 jaar en ouder kunnen zich tot 4 dagen na start van de behandeling aanmelden via www.tekenradar.nl of de huisarts. De gezondheid van deelnemers wordt na aanmelding een jaar lang gevolgd via bloedafnames en vragenlijsten. Er zijn voor deelnemers geen kosten aan verbonden.

Onderzoeksposter

Het RIVM heeft een poster ontwikkeld over het onderzoek die apothekers kunnen ophangen.

Download de onderzoeksposter

Of bestel een gedrukte poster via een e-mail naar met als onderwerp ‘LymeProspect-poster’ onder vermelding van ontvangstadres, contactpersoon, en gewenste aantal posters.

Achtergrond LymeProspect-onderzoek

Jaarlijks krijgen ongeveer 25.000 mensen de ziekte van Lyme. Vaak werkt een antibioticabehandeling, maar 1000 tot 2500 mensen houden langdurige klachten na de ziekte van Lyme. Waarom sommige mensen deze klachten krijgen en anderen niet is nu nog onbekend. Met de onderzoeksresultaten krijgen de onderzoekers inzicht in welke patiënten klachten houden na behandeling en wat daarvoor de verklaringen zijn. Het LymeProspect-onderzoek is een samenwerkingsverband tussen het RIVM, AMC, Radboudumc en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn.

Alle huisartspraktijken hebben eerder in 2015 een brief en poster over de studie ontvangen. De onderzoekers vragen nu ook aan apothekers om patiënten die aan een behandeling tegen de ziekte van Lyme beginnen te attenderen op het onderzoek, en de patiëntposter te tonen in de wachtruimte.

 


Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg