Risico opiumwetmiddelen op reis te weinig bekend

13 mei 2015

Zorgverleners en patiënten zijn onvoldoende bekend met het risico van opiumwetmiddelen op reis. Benzodiazepinen, codeïne en methylfenidaat staan naast opioïden als opiumwetmiddelen bekend. Als reiziger is het bezit van deze middelen in het buitenland strafbaar. Om problemen op reis te voorkomen moet hiervoor een medische verklaring via het Centraal Administratie Kantoor (CAK) aangevraagd worden.

Medicijnen vallend onder Opiumwet

Op de website van het CAK staat een actuele lijst met opiumwetmiddelen. Hierop staan benzodiazepinen, opioïden, methylfenidaat en medicinale cannabis.

CAK: Medicijnen mee op reis Wetten.overheid.nl: Opiumwet

Tijdige aanvraag verklaring

Een aanvraag van een medische verklaring duurt rond de 4 weken. Voor het meenemen van opiumwetmiddelen binnen het Schengengebied moet een Schengenverklaring aangevraagd worden bij het CAK. Deze verklaring wordt deels ingevuld door de (huis)arts en is maximaal 30 dagen geldig. Bij een langere reisduur zijn meerdere verklaringen nodig. Voor reizen buiten het Schengengebied is een Engelstalige medische verklaring nodig. Deze is een jaar geldig. Voor sommige landen is een gelegaliseerde verklaring door het Consulair Dienstencentrum van het Ministerie van Buitenlandse Zaken nodig.

Afhandeling verklaringen

Het Centraal Administratiekantoor heeft de afhandeling van de Schengenverklaring en de medische verklaring overgenomen van Farmatec.

 


Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg