Plan overheid voor jodiumtabletten

1 april 2016

Minister Schippers heeft onlangs opdracht gegeven te werken aan een nieuw distributie- en implementatieplan voor jodiumtabletten. Hierin wordt uitgewerkt wanneer en op welke wijze de tabletten verspreid gaan worden.

“Dit plan zal zoveel mogelijk aansluiten bij reeds bestaande distributiepunten, zoals apotheken en GGD’en. Ik zal u op de hoogte houden van de voortgang”, zo schrijft de bewindsvrouw van het ministerie van VWS in een verzamelbrief aan de Tweede Kamer.

Actuele aanleiding is de uitbreiding naar een zogeheten tweede ring rondom kerncentrales. Deze is met een straal van honderd kilometer veel ruimer dan de bestaande ring van 10 kilometer om de kerncentrale van Borssele en die van 20 kilometer rondom de centrale in Doel bij Antwerpen. Mensen onder de 40 jaar en zwangeren konden daarvoor al eerder preventief jodiumtabletten krijgen. Schippers breidt de straal naar verwachting nog voor de zomer uit, en met name voor jongeren tot 18 jaar en zwangeren omdat zij relatief kwetsbaarder zijn.

Apothekers kunnen zelf geen jodium bestellen bij de groothandel. Ze moeten wachten op distributie via de overheid.

Indien bij een kernramp radioactief jodium vrijkomt, kan dit door de schildklier worden opgenomen en later kanker veroorzaken. De schildklier raakt verzadigd door het gebruik van jodiumtabletten, waardoor radioactief jodium niet meer wordt opgenomen. Het gebruik is pas aan te raden in het geval van een eventueel kernongeval, zo meldt VWS op de eigen website.

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg