Onderzoek naar gevolgen overstap Thyrax Duotab

9 juni 2016

Instellingen PHARMO en NIVEL gaan onderzoek verrichten naar de gevolgen voor patiënten bij het overstappen van Thyrax Duotab op een ander schildkliermedicijn. Dit heeft de Schildklier Organisatie Nederland (SON) bekendgemaakt op haar website.

Door productieproblemen bij fabrikant Aspen moeten zo’n 350.000 schildklierpatiënten overstappen van Thyrax Duotab naar een ander geneesmiddel. De overstap leidt mogelijk tot meer klachten en een andere schildklierhormoonconcentratie in het bloed. Meer duidelijkheid over de gevolgen moet zorgverleners helpen bij de begeleiding van patiënten die overstappen.

ZonMw honoreerde namens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) 2 onderzoeksvoorstellen: een naar de gevolgen van overstappen voor de bloedwaarden en een naar de ervaringen van patiënten die de overstap maken. Bij de opzet van de voorstellen waren naast de SON de Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie (NVW), Bijwerkingencentrum Lareb en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) betrokken.

Patiënten kunnen al deelnemen aan het onderzoek naar hun ervaringen via de website van NIVEL

Onderzoek IGZ naar inspanningsverplichting producent

Minister Schippers (VWS) kondigde in januari 2016 een onderzoek aan van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar Aspen. Dat onderzoek richt zich op de vraag of Aspen in strijd heeft gehandeld met de inspanningsverplichting uit de Geneesmiddelenwet om geneesmiddelen in voldoende mate voorradig te hebben. De resultaten hiervan worden niet voor de zomer verwacht.

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg