Algemeen nieuws

‘Administratieve lasten in de farmaceutische zorg kunnen en moeten omlaag’

Ondanks inspanningen van de KNMP, Zorgverzekeraars Nederland, het ministerie van VWS en andere organisaties zijn de administratieve lasten in de farmaceutische zorg nog altijd hoog. Dit blijkt uit de Merkbaarheidsscan van Q-Consult, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS.

‘Administratieve lasten in de farmaceutische zorg kunnen en moeten omlaag’ - Lees verder...

Tijdelijk geen bijsluiter bij EpiPen

De EpiPen voor volwassenen komt naar verwachting weer beschikbaar vanaf 5 juni. De verpakkingen van de eerste charge zullen geen bijsluiter bevatten. Verpakkingen mét bijsluiter komen naar verwachting pas beschikbaar vanaf 26 juni.

Tijdelijk geen bijsluiter bij EpiPen - Lees verder...

‘UZI-medewerkerspas niet op naam’ komende maanden niet verkrijgbaar

De ‘UZI-medewerkerspas niet op naam’ is binnenkort tijdelijk niet verkrijgbaar. Apotheken kunnen de pas tot en met 30 mei 2017 nog aanvragen. Vervolgens is de pas weer per 1 maart 2018 aan te vragen. Dit heeft het CIBG bekendgemaakt.

‘UZI-medewerkerspas niet op naam’ komende maanden niet verkrijgbaar - Lees verder...

Bereikbaarheid KNMP en helpdesks op 25 en 26 mei

Het KNMP-bureau is op Hemelvaartsdag (25 mei) en vrijdag 26 mei gesloten. De helpdesks van GIC, LNA en KNMP Kennisbank zijn op vrijdag 26 mei WEL bereikbaar.

Bereikbaarheid KNMP en helpdesks op 25 en 26 mei - Lees verder...

Gezond bedrijf nu en in de toekomst thema tijdens LOA-conferentie

Gezond bedrijf nu en in de toekomst was het gespreksthema tijdens de LOA-conferentie op 18 mei. Een thema waarvoor grote belangstelling was.

Gezond bedrijf nu en in de toekomst thema tijdens LOA-conferentie - Lees verder...

Pilot PE-online: zo waarderen collega’s StiPCO-scholingen

Vanaf maandag 22 mei kunnen openbaar apothekers in PE-online zien hoe hun collega’s de verschillende StiPCO-scholingen waarderen. De waardering met 1 tot 5 sterren is onderdeel van een pilot die loopt tot en met eind oktober 2017.

Pilot PE-online: zo waarderen collega’s StiPCO-scholingen - Lees verder...

Vitamine D, mineralen en zware paracetamol blijven in het basispakket 2018

Vitamine D, mineralen en zware paracetamol blijven in het basispakket 2018. Dat blijkt uit het pakketbesluit 2018 waarmee de ministerraad op 19 mei 2017 heeft ingestemd. Het Zorginstituut heeft in december aan de inmiddels demissionaire minister van VWS geadviseerd om deze middelen niet langer te vergoeden.

Vitamine D, mineralen en zware paracetamol blijven in het basispakket 2018 - Lees verder...

Eén kwaliteitsregister voor apothekersassistenten per juli

Met ingang van 1 juli 2017 is er één kwaliteitsregister voor alle apothekersassistenten. Dit melden de KAOF en KAA op hun website. De twee partijen lieten in februari al weten te onderhandelen over een plan om gezamenlijk op trekken.

Eén kwaliteitsregister voor apothekersassistenten per juli - Lees verder...

Nieuwe vervalste recepten in omloop

De KNMP ontvangt regelmatig meldingen van vervalste recepten die in omloop zijn. Hieronder een overzicht van de meest actuele meldingen. Handel bij het vermoeden van vervalste recepten volgens het daarvoor bestaande protocol van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Nieuwe vervalste recepten in omloop - Lees verder...

3 procent datalekken komt van apotheken

Iets meer dan 3% van gemelde datalekken over het eerste kwartaal van 2017 komt van apotheken. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kreeg over de eerste 3 maanden 2300 meldingen, waarvan 666 uit de zorg en 80 van apotheken. Sinds 1 januari 2016 geldt een wettelijke meldplicht.

3 procent datalekken komt van apotheken - Lees verder...

Apothekers passen jaarlijks nog steeds 10 miljoen recepten aan

Apothekers passen op jaarbasis nog steeds 10 miljoen recepten voor hun patiënten aan. Dit blijkt uit onderzoek van het instituut SIR onder 275 apotheken. De cijfers bevestigen gegevens uit een onderzoek uit 1999. KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent: ‘Wij vonden het van belang opnieuw onderzoek te laten doen naar deze aantallen. Ze zijn zoals verwacht nog steeds actueel. Het laat zien hoe belangrijk het werk van de apotheker is. Medicijngebruik vraagt om grote zorgvuldigheid en extra controles.’

Apothekers passen jaarlijks nog steeds 10 miljoen recepten aan - Lees verder...