Algemeen nieuws

Helpdesks op 5 december vanaf 16.00 uur gesloten

De KNMP-helpdesks zijn op maandag 5 december vanaf 16.00 uur niet meer bereikbaar. Het kantoor van de KNMP is vanaf die tijd gesloten.

Helpdesks op 5 december vanaf 16.00 uur gesloten - Lees verder...

Prescriptieregeling: kleinste afleververpakking

Apothekers dienen geneesmiddelen in principe voor maximaal 15 dagen mee te geven aan patiënten die ze voor het eerst gebruiken. Indien de kleinste afleververpakking meer dan 15 dagen geneesmiddelen bevat, mogen apothekers deze verpakking afleveren. Apothekers hoeven geen strips te knippen.

Prescriptieregeling: kleinste afleververpakking - Lees verder...

Geen lidocaïne door de gootsteen

Ongebruikte vloeibare geneesmiddelen, zoals lidocaïne, worden door de gootsteen gespoeld en komen terecht in het oppervlaktewater. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Om de gevolgen voor milieu beperkt te houden, wordt apothekers gevraagd om zorgprofessionals en patiënten een waarschuwing te geven bij de uitgifte van deze risicogeneesmiddelen, om restanten niet door te spoelen.

Geen lidocaïne door de gootsteen - Lees verder...

VWS: apothekers hoeven vragenlijst WNT niet in te vullen

Apothekers en andere eerstelijnszorgverleners hoeven de online vragenlijst over de WNT niet in te vullen. Dit blijkt uit het gesprek tussen het ministerie van VWS en de KNMP, LHV, KNMT en KNGF. Minister Schippers betreurt de onrust die is ontstaan. De KNMP en andere koepels starten een traject met het CIBG en het ministerie van VWS om de juridische vragen te beantwoorden. Er zijn geen consequenties voor zorgverleners die de vragenlijst reeds hebben ingevuld.

VWS: apothekers hoeven vragenlijst WNT niet in te vullen - Lees verder...

Informatie jaarlijkse kwaliteitsmeting op Apotheek.nl vernieuwd

De informatie uit de jaarlijkse kwaliteitsindicatorenmeting op Apotheek.nl is vernieuwd. De nieuwe gegevens zijn afkomstig uit de kwaliteitsmeting die van 14 maart tot en met 25 april 2016 onder openbare apotheken is gehouden. Deze publicatie maakt de kwaliteit van de geleverde zorg van openbare apotheken inzichtelijk en transparant voor het publiek. Publicatie van deze kwaliteitsinformatie op Apotheek.nl is een initiatief van de KNMP, Patiëntenfederatie Nederland en de Consumentenbond.

Informatie jaarlijkse kwaliteitsmeting op Apotheek.nl vernieuwd - Lees verder...

Zakelijke contributie KNMP dekt ook nieuwe klachten- en geschillenregeling

De zakelijke contributie van de KNMP dekt in 2017 ook de nieuwe klachten- en geschillenregeling. Deze is van toepassing nu de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) per 1 januari 2017 in werking treedt. Vanaf die datum wordt het voor patiënten naast klagen ook makkelijker om te claimen.

Zakelijke contributie KNMP dekt ook nieuwe klachten- en geschillenregeling - Lees verder...

Onderzoek naar farmaceutische zorg voor laaggeletterden en migranten

De KNMP en Stichting Pharos onderzoeken welke ondersteuning apothekers nodig hebben bij de farmaceutische zorg voor laaggeletterden en migranten. Het doel van de enquête is om te achterhalen of en hoe apothekers de zorg voor laaggeletterde patiënten en migranten aanpakken. Ingevulde antwoorden geven de KNMP en Pharos handvatten om de apotheker beter van dienst te kunnen zijn op dit gebied.

Onderzoek naar farmaceutische zorg voor laaggeletterden en migranten - Lees verder...

Aripiprazol 1 mg in 2017 vergoed bij kinderen

De doorgeleverde bereidingen van aripiprazol 1 mg komen ook in 2017 voor vergoeding in aanmerking. De vergoeding geldt alleen als de patiënt jonger is dan 12 jaar. Dit was met de eerdere bekendmaking over de doorgeleverde apotheekbereidingen voor 2017 nog niet het geval.

Aripiprazol 1 mg in 2017 vergoed bij kinderen - Lees verder...

IGZ publiceert tweede annex bij Circulaire apotheekbereidingen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) publiceerde op 28 november 2016 de tweede annex bij de Circulaire ‘Handhavend optreden bij collegiaal doorleveren van eigen bereidingen door apothekers’. Deze annex gaat over de verplichte aanmelding van doorgeleverde bereidingen in de G-standaard.

IGZ publiceert tweede annex bij Circulaire apotheekbereidingen - Lees verder...

Aanmoedigingsprijzen voor eerstejaarsstudenten Farmacie en Farmaceutische Wetenschappen

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) heeft de Jong Talent Aanmoedigingsprijzen uitgereikt aan 4 eerstejaarsstudenten Farmacie of (Bio-)Farmaceutische Wetenschappen. Het gaat om studenten met de beste studieresultaten van de faculteiten in Groningen, Utrecht, Leiden en VU-Amsterdam.

Aanmoedigingsprijzen voor eerstejaarsstudenten Farmacie en Farmaceutische Wetenschappen - Lees verder...

Uniforme afspraken over aflevertermijnen geneesmiddelen

Apothekers geven patiënten de geneesmiddelen die ze voor het eerst gebruiken voor maximaal 15 dagen mee. Indien de kleinste afleververpakking meer dan 15 dagen geneesmiddelen bevat, mogen apothekers deze verpakking afleveren. Bij chronisch gebruik geldt een afleverperiode van maximaal 3 maanden. Deze afspraken hebben 9 betrokken koepelorganisaties gemaakt over het voorschrijven en afleveren van geneesmiddelen. Directeur Léon Tinke van de KNMP: ‘Dit schept duidelijkheid voor de patiënt. We zijn heel blij dat de artsen, apothekers en zorgverzekeraars nu allemaal dezelfde regels hanteren.’

Uniforme afspraken over aflevertermijnen geneesmiddelen - Lees verder...