Nieuws apotheekteam

Falsified Medicines Directive: NMVO en Arvato tekenen contract
De Stichting Nederlandse Medicijnen Verificatie Organisatie (NMVO) en het IT-bedrijf Arvato hebben een contract getekend voor de realisatie van het Nationaal Medicijnen Verificatie Systeem. Dit treedt vanaf 9 februari 2019 in werking om de echtheid van geneesmiddelen te verifiëren. Ook de KNMP participeert in de NMVO.
Nieuwe vervalste recepten in omloop
De KNMP ontvangt regelmatig meldingen van vervalste recepten die in omloop zijn. Hieronder een overzicht van de meest actuele meldingen. Handel bij het vermoeden van vervalste recepten volgens het daarvoor bestaande protocol van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Zorgorganisaties willen minister voor Ouderen en Maatschappij
Ouderen, mantelzorgers en zorgverleners, inclusief de KNMP, vragen het nieuwe kabinet om een coördinerend minister voor Ouderen en Maatschappij aan te stellen. Deze bewindspersoon kan de samenhang tussen zorg, welzijn en wonen versterken. De ruim twintig organisaties stellen een werkagenda op met maatregelen voor een oudervriendelijke samenleving, waaronder passende zorg en meer tijd en aandacht voor ouderen.
Nieuwe wet: niet autorijden bij morfine of medicinale cannabis
Gebruikers van morfine en medicinale cannabis mogen niet autorijden. Dit blijkt uit nieuwe wetgeving per 1 juli 2017 over het gebruik van drugs in het verkeer. De wet maakt geen uitzondering voor gebruik van middelen die op recept door een apotheker zijn afgeleverd.
Alle apotheken in Zeeland nemen medicijnafval in
Alle apotheken in Zeeland fungeren binnenkort als inzamelpunt voor medicijnafval. Dit is begin juli 2017 besloten na overleg tussen Zeeuwse gemeenten, waterbedrijf Evides en Waterschap Scheldestromen. Deze instanties nemen de kosten voor de verwerking van medicijnafval voor hun rekening in een pilot van twee jaar.
Recall NovoPen Echo en NovoPen 5
Novo Nordisk B.V. heeft in overleg met IGZ besloten tot een recall van enkele charges NovoPen Echo en NovoPen 5, vanwege een defect dat kan optreden bij het onjuist schoonmaken van de patroonhouder. Het gaat om een recall op apotheekniveau, waarbij ook patiënten moeten worden benaderd.
Minister Schultz wil niet dat apotheken betalen voor afvoer medicijnafval
Minister Schultz (IenM) wil niet dat apotheken nog betalen voor de afvoer van medicijnafval. Zij gaat zich ervoor inzetten om dit probleem “tot de laatste gemeente van Nederland opgelost te krijgen”. Dat zegt zij in de Tweede Kamer, in antwoord op vragen van D66 en de ChristenUnie tijdens het Algemeen Overleg Water. De KNMP heeft de afgelopen twee jaar actief beleid gevoerd om gemeenten hiertoe te bewegen.
Hitteplan van kracht in deel van het land
Het Nationaal Hitteplan geldt sinds 19 juni in de provincies Utrecht, Overijssel, Zuid-Holland, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Dit melden het RIVM en de KNMI. Het hitteplan vraagt extra aandacht voor de risico's van hitte, met name voor kwetsbare groepen.
Nascholingsprogramma StiPCO met half jaar verlengd
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) verlengt de subsidie voor StiPCO met een half jaar. Het programma eindigt nu in februari 2020. De einddatum voor het Stimuleringsprogramma Competentieontwikkeling Openbaar apothekers werd eerder op augustus 2019 vastgesteld.
In kwart gemeenten betaalt apotheek nog steeds voor medicijnafval
In een kwart van de Nederlandse gemeenten moeten apotheken nog steeds betalen voor het vrijwillig inzamelen van medicijnafval van patiënten. In 2016 was dit nog 45%. Veel gemeenten en apotheken zijn afgelopen jaar tot afspraken gekomen. Dit blijkt uit een vervolgonderzoek van de KNMP in juni 2017.
Een telefoontje over StiPCO
Openbaar apothekers kunnen in de komende weken een telefoontje krijgen over StiPCO. Bureau Ditmeijers’ belt namens de KNMP om te vragen naar wensen voor het nascholingsaanbod.
Apotheker trapt VWS-campagne antibioticaresistentie af
Apotheker Aris Prins bijt het spits af in de jongste VWS-campagne tegen antibioticaresistentie. In filmpjes op Twitter, Facebook, Instagram en LinkedIn vertelt hij: ‘Antibiotica zijn geen snoepjes. Het is écht een laatste redmiddel. Als we resistentie krijgen dan hebben we over een jaar of 10 geen antibiotica meer.’
Verwijzing naar apotheek-linq.nl in strijd met de wet
De KNMP adviseert apotheken die een verwijzing hebben naar apotheek-linq.nl deze spoedig te verwijderen. Op de website worden geneesmiddelen aangeboden zonder dat een recept nodig is. Dit is in strijd met de wet. De CGR en het ministerie van VWS hebben de KNMP op deze verwijzing geattendeerd.
BNR: Medicijnafval nog steeds voor rekening apothekers
Het is onverteerbaar dat de inzameling van medicijnafval in veel gemeenten nog steeds voor rekening van apothekers komt. Dat zegt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent op dinsdag 6 juni in een interview voor BNR. Klein Nulent roept de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op om alle gemeenten in Nederland er toe te bewegen apothekers niet langer kosten in rekening te brengen.
Preferentiebeleid Menzis op MTX-injecties
Menzis heeft aangekondigd per 1 juli 2017 preferentiebeleid te voeren op methotrexaat-injectiepennen en injectiewegwerpspuiten. De Handleiding Substitutie van de KNMP stelt dat substitueren niet verstandig is, vanwege de smalle therapeutische breedte. Bovendien zijn patiënten vertrouwd geraakt en hebben ze leren omgaan met deze injectievorm.
Medische verklaring nodig bij meenemen opiumwetmiddelen naar buitenland
Patiënten die opiumwetmiddelen mee willen nemen naar het buitenland, hebben hiervoor een medische verklaring nodig. Afhankelijk van de bestemming is dit een Schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring met eventueel een Apostillestempel.
‘Administratieve lasten in de farmaceutische zorg kunnen en moeten omlaag’
Ondanks inspanningen van de KNMP, Zorgverzekeraars Nederland, het ministerie van VWS en andere organisaties zijn de administratieve lasten in de farmaceutische zorg nog altijd hoog. Dit blijkt uit de Merkbaarheidsscan van Q-Consult, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS.
Tijdelijk geen bijsluiter bij EpiPen
De EpiPen voor volwassenen komt naar verwachting weer beschikbaar vanaf 5 juni. De verpakkingen van de eerste charge zullen geen bijsluiter bevatten. Verpakkingen mét bijsluiter komen naar verwachting pas beschikbaar vanaf 26 juni.
Pilot PE-online: zo waarderen collega’s StiPCO-scholingen
Vanaf maandag 22 mei kunnen openbaar apothekers in PE-online zien hoe hun collega’s de verschillende StiPCO-scholingen waarderen. De waardering met 1 tot 5 sterren is onderdeel van een pilot die loopt tot en met eind oktober 2017.
Vitamine D, mineralen en zware paracetamol blijven in het basispakket 2018
Vitamine D, mineralen en zware paracetamol blijven in het basispakket 2018. Dat blijkt uit het pakketbesluit 2018 waarmee de ministerraad op 19 mei 2017 heeft ingestemd. Het Zorginstituut heeft in december aan de inmiddels demissionaire minister van VWS geadviseerd om deze middelen niet langer te vergoeden.
Eén kwaliteitsregister voor apothekersassistenten per juli
Met ingang van 1 juli 2017 is er één kwaliteitsregister voor alle apothekersassistenten. Dit melden de KAOF en KAA op hun website. De twee partijen lieten in februari al weten te onderhandelen over een plan om gezamenlijk op trekken.
3 procent datalekken komt van apotheken
Iets meer dan 3% van gemelde datalekken over het eerste kwartaal van 2017 komt van apotheken. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kreeg over de eerste 3 maanden 2300 meldingen, waarvan 666 uit de zorg en 80 van apotheken. Sinds 1 januari 2016 geldt een wettelijke meldplicht.
Apothekers passen jaarlijks nog steeds 10 miljoen recepten aan
Apothekers passen op jaarbasis nog steeds 10 miljoen recepten voor hun patiënten aan. Dit blijkt uit onderzoek van het instituut SIR onder 275 apotheken. De cijfers bevestigen gegevens uit een onderzoek uit 1999. KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent: ‘Wij vonden het van belang opnieuw onderzoek te laten doen naar deze aantallen. Ze zijn zoals verwacht nog steeds actueel. Het laat zien hoe belangrijk het werk van de apotheker is. Medicijngebruik vraagt om grote zorgvuldigheid en extra controles.’
VWS wil overleg met KNMP en IGZ over vervalste recepten
Het ministerie van VWS wil met de KNMP en de IGZ in gesprek over vervalste recepten. Dit naar aanleiding van een uitzending van Radar. In het televisieprogramma verkrijgt een redacteur op basis van valse recepten medicijnen bij apotheken. De VVD heeft tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer staatssecretaris Van Rijn gevraagd om dit overleg te initiëren. De KNMP zal hier aandacht vragen voor elektronisch voorschrijven en het elektronisch uitwisselen van medische gegevens.
De KNMP keurt receptvervalsingen door Radar af
De KNMP keurt de toegepaste methode van het televisieprogramma Radar om recepten te vervalsen ten zeerste af. Dit staat in een gezamenlijke verklaring van de KNMP met Zorgverzekeraars Nederland. De KNMP gaat daarom niet in op de uitnodiging om maandag 15 mei 2017 in de studio te verschijnen voor de live-uitzending.
Delftse wethouder De Prez onderstreept maatschappelijke rol apothekers tijdens opening KNMP-jubileumtentoonstelling
‘Of je nu apotheker bent of arts of een andere zorgverlener: je helpt te zorgen dat mensen zich weer goed gaan voelen, aan het werk kunnen blijven. Heel belangrijk’, aldus de Delftse wethouder Raimond De Prez (wonen, stedelijke vernieuwing en zorg) tijdens de opening van de reizende KNMP-jubileumtentoonstelling ‘175 jaar beter beter door de apotheker’.
Apotheker over belang goed inhaleren in campagneweek Lucht & Longen
Apotheker Karen de Leest vertelt in het kader van de campagne Lucht & Longen over het juiste gebruik van inhalatiemedicatie op Mijn-lichaam.com. Deze website staat de komende week in het teken van de preventie van longaandoeningen en het bevorderen van schone lucht.
Pakket met ruim 20 maatregelen om geneesmiddelentekorten terug te dringen
Met een pakket van ruim 20 maatregelen de geneesmiddelentekorten in Nederland terugdringen. Dat wil de werkgroep geneesmiddelentekorten, zo meldt VWS-staatssecretaris Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer. Nog niet alle voorgenomen maatregelen zijn geëffectueerd, reden voor de KNMP dit de komende tijd te bewaken.
KNMP stopt met gratis geprinte patiënteninformatie
Geprinte KNMP-publieksinformatie is per mei 2017 niet langer gratis beschikbaar. Brochures en posters zijn nog wel tegen kostprijs te bestellen. Ook is een aantal slecht lopende folders verwijderd. Dit gebeurde op verzoek van leden.
Jodiumtabletten reduceren opname radioactief jodium 40-60%
Er is tot 6 uur na inhalatie van radioactief jodium een reductie van 40 tot 60% mogelijk bij inname van jodiumtabletten. Dat blijkt uit het factsheet over jodiumprofylaxe voor artsen en apothekers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).
500 AED-buitenkasten voor apotheken en huisartsenpraktijken
De Hartstichting en de Vriendenloterij stellen 500 AED-buitenkasten gratis beschikbaar voor apotheken, huisartsenpraktijken en gezondheidscentra. Doel is om buurten in Nederland veiliger te maken, doordat de buitenkast 24 uur per dag bereikbaar is.
KNMP-voorzitter: ‘Medicijngebruik Johan Derksen levensgevaarlijk’
Het medicijngebruik van journalist en voetbalanalist Johan Derksen is onverantwoord en zelfs levensgevaarlijk. Dat zegt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent in een reactie op het onwel worden van Derksen na het innemen van slaapmedicatie met een onduidelijke herkomst. Veel medicijnen die via internet worden verkocht zijn nep. Bovendien ontbreekt dan de controle door de eigen (huis)arts en apotheker.
Apothekers kunnen nieuwe medicijnenfolders voor nierpatiënten bestellen
Apothekers kunnen kosteloos nieuwe medicijnenfolders voor nierpatiënten bestellen. De Nierstichting, Nierpatiënten Vereniging Nederland, KNMP en het Catharina Ziekenhuis presenteren ‘Medicijnen voor nierpatiënten. Zo gebruikt u ze’ en om ‘Soms moet u uw medicijnen even overslaan’.
KNMP, LHV, NHG en FMS op de bres voor uniforme prescriptieafspraken
De KNMP, LHV, NHG en FMS bevestigen in een gezamenlijke brief aan VWS dat zij staan voor uniforme prescriptieafspraken. Zij maken zich ongerust over de kwaliteit van zorg nu blijkt dat sommige verzekeraars eigen aflevertermijnen willen hanteren en daarmee de prescriptieafspraken schenden.
Essential Pharmaceuticals niet bereid om prijzen te verlagen
Essential Pharmaceuticals is niet bereid de prijzen van Camcolit, Norgalax, Calcitonine en Slow K te verlagen. In navolging van de KNMP heeft het ministerie van VWS daarop aangedrongen. Dat blijkt uit de beantwoording van de staatssecretaris van VWS op Kamervragen van de SP. Ook wil de fabrikant geen inzicht geven in de kostenopbouw van deze geneesmiddelen.
Overheid verstuurt na de zomer jodiumtabletten per post
Ter bescherming tegen een eventueel nucleair incident krijgen bepaalde doelgroepen in Nederland na de zomer de beschikking over jodiumtabletten. Voor de predistributie hiervan kiest de overheid voor huis-aan-huis verstrekking per post. Dit schrijft staatssecretaris Van Rijn (VWS) aan de Tweede Kamer. Naast deze predistributie worden er regionaal operationele plannen uitgewerkt voor nooddistributie na een nucleair incident.
KNMP-iconen op voorlichtingsinstructies van UI-online
De voorlichtingsinstructies (VI's) van UI-online bevatten sinds eind april 2017 KNMP-iconen. De iconen zijn gemaakt om de laaggeletterde patiënt in beeld te informeren bij goed medicatiegebruik.
Risico op overdosering bij gedwongen overstap Thyrax
Bij de overstap van het schildklierhormoon Thyrax Duotab bestaat voor patiënten met een hoge dosis (>100mcg) het risico op overdosering. Door een gedwongen overstap naar een ander merk levothyroxine krijgen patiënten meer klachten, werken en sporten zij minder. Dit blijkt uit onderzoek van onder meer NIVEL, naar de effecten van de beperkte beschikbaarheid van Thyrax Duotab vanaf begin 2016.
Erepenning voor drietal KNMP-leden
Marga van Weelden, Fons Duchateau en Bert Leufkens hebben 14 april 2017 de erepenning van de KNMP gekregen. Voorzitter Gerben Klein Nulent onderscheidde het drietal tijdens een bijeenkomst in het Academiegebouw te Utrecht. Ter gelegenheid van de viering van het 175-jarig bestaan kwamen (ex-)bestuursleden op uitnodiging van de KNMP bijeen.
Houd AGB-gegevens up-to-date in belang van de declaratie
Voor gevestigd apothekers en apotheken is het van belang de AGB-gegevens up-to-date te houden. Het is verstandig om regelmatig persoonlijke informatie en die van de apotheek te controleren in het AGB-register.
Farmacogenetica thema tijdens feestelijk jubileumcongres
Het KNMP-jubileumcongres op 13 april stond in het teken van farmacogenetica en had een feestelijk tintje ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de KNMP. De dag in het Beatrixtheater was gevuld met plenaire lezingen, vakinhoudelijke sketches en interviews.
Staatssecretaris Van Rijn: 'Apothekers maken zich klaar voor de toekomst'
Apothekers maken zich klaar voor de toekomst. De kennis van een apotheker is cruciaal voor de ontwikkeling van medicijnen op basis van het DNA-profiel. Dat zegt staatssecretaris Van Rijn (VWS) op het KNMP-jubileumcongres op 13 april 2017.
Medicatie te weinig aangepast aan DNA patiënt
Persbericht | Bij 200.000 medicijnrecepten in 2016 zou de dosis aangepast zijn als apothekers het DNA-profiel voor medicijnafbraak hadden kunnen aanvragen. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen die zijn gepresenteerd op het jubileumcongres van apothekersorganisatie KNMP over farmacogenetica. Hoogleraar klinische farmacie Henk Jan Guchelaar van het LUMC vindt dat het moment is aangebroken dat zorgverzekeraars een DNA-aanvraag door apothekers vergoeden.
Nieuwe KennisTest Vitamine D
Het assortiment aan KennisTesten is per 12 april uitgebreid met een nieuwe KennisTest over vitamine D. Met deze KennisTest leert uw team advies te geven over vitamine D-gebruik.
Update oude browserversies nodig voor goede weergave KNMP Kennisbank
Het is vanaf 1 mei niet meer mogelijk om de KNMP Kennisbank te raadplegen in Internet Explorer 9 en 10. Gebruikers van deze browsers hebben een upgrade nodig.
Recall EpiPen
Meda Pharma B.V. organiseert een recall op patiëntniveau voor EpiPen en EpiPen junior, ZI-nummers 15348768 en 15348741. Ook parallel geïmporteerde pennen zijn bij deze terugroepactie betrokken.
SGP en ChristenUnie stellen Kamervragen over rol van apotheker bij euthanasie
De Tweede Kamerleden Van der Staaij (SGP) en Dik-Faber (CU) vragen om een reactie van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op het essay van Wilma Göttgens-Jansen en Martin Buijsen ‘De apotheek is geen euthanasie-automaat’ in Trouw op 8 april 2017. De SGP en CU maken zich zorgen over apothekers die moreel klem zitten bij euthanasie en het gevoel hebben onder (tijds)druk te worden gezet.
Kwaliteitsindicatoren 2016: laatste week uitvraag gaat in
De laatste week van de uitvraag kwaliteitsindicatoren 2016 gaat in. De enquête van de apotheek moet op dinsdag 18 april volledig ingevuld zijn doorgestuurd naar Desan om een individuele benchmark te krijgen, de gegevens naar IGZ te versturen en in de openbare dataset te komen. De openbare dataset is beschikbaar voor zorgverzekeraars en wordt gebruikt bij contractering.
Indicatiecodes incontinentiemateriaal en dieetpreparaten blijven voorlopig bestaan
Indicatiecodes voor incontinentiemateriaal en dieetpreparaten blijven voorlopig bestaan. Dit hebben de KNMP, huisartsenorganisaties en ZN in overleg vastgesteld.
Thyrax Duotab binnenkort weer beschikbaar
Thyrax Duotab (levothyroxine) mag weer op de Nederlandse markt komen. De tabletten kunnen eind volgende week weer geleverd worden. Het productieproces van Thyrax Duotab op de nieuwe locatie van fabrikant Aspen voldoet aan de eisen. Dit heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op donderdag 30 maart 2017 besloten.

Contact

KNMP
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur

(070) 373 73 73 communicatie@knmp.nl