Minister Schippers: ‘Andere vergoeding van apotheker bespreekbaar’

21 augustus 2015

“Als deze manier van vergoeden discussies oproept, moeten we een andere manier vinden.” Dat zegt minister Schippers over het Begeleidingsgesprek Nieuw Geneesmiddel.

Uit recent onderzoek blijkt dat bijna de helft van de apothekersassistenten wekelijks of dagelijks agressie van patiënten ondervindt door de kosten van het verplichte gesprek bij de verstrekking van een nieuw medicijn. Minister Schippers gaat met apothekers in gesprek om een ander betalingssysteem te bedenken voor het begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel.

Niet terug naar Doosjes Schuiven

Tegen onder andere de NOS en BNR Nieuwsradio zegt zij hierover: 

“We vinden de apotheker, net als de huisarts, net als de fysiotherapeut, een zorgverlener.

“In het verleden betaalden we de apotheker, doordat hij inkocht bij de farmaceutische industrie, en dan winst maakte op het geneesmiddel dat hij inkocht. Dus goedkoop inkopen, duurder verkopen, dat was hoe we de apotheker betaalden. Ik sta open voor alle suggesties, maar ga niet terug naar Doosjes Schuiven.

“Het principe dat wij de apotheker betalen als zorgverlener, in plaats van als inkoper van medicijnen, houd ik overeind. En hoe we dat praktisch beter kunnen inrichten, daarover heb ik regelmatig overleg met de apothekers.” 

Bekijk het fragment op NOS.nl Luister het fragment op BNR.nl

Lees ook:

Meer weten

Bekijk het onderzoek dat SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy in opdracht van de KNMP uitvoerde: ‘Ervaringen met het Begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel’. 

Naar het onderzoek

 


Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg