Meldplicht voor verdachte transacties, verdwijningen en diefstal van chemische producten

13 mei 2016

Apothekers zijn verplicht om verdachte transacties, verdwijningen en diefstal van chemische producten te melden bij het Meldpunt Verdachte Transacties Chemicaliën. Daarover informeert de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) via de brochure ‘Uw waakzaamheid maakt het verschil. Verkoop chemische producten op een verantwoorde wijze’.

Chemische producten die terroristen gebruiken voor het maken van bommen (waterstofperoxide, nitromethaan, salpeterzuur, kaliumchloraat, natriumchloraat, aceton, hexamine, zwavelzuur, ammoniumnitraat, calcium-ammoniumnitraat en kaliumnitraat) zijn soms ook in de apotheek te koop. De NCTV roept apotheken daarom op om extra waakzaam te zijn en verdachte omstandigheden te melden bij het Meldpunt Verdachte Transacties Chemicaliën (088-154 00 00).

Verdachte transacties en verdacht gedrag

Een verdachte transactie is elke aankoop of poging tot aankoop waarbij er redelijke vermoedens bestaan dat het product gebruikt zal worden voor kwaadwillende doeleinden. Van verdacht gedrag kan sprake zijn als een klant nerveus overkomt of bijvoorbeeld gesprekken vermijdt. Of als hij ongebruikelijke hoeveelheden of ongebruikelijke combinaties van producten wil kopen. 

Bekijk de brochure: ‘Uw waakzaamheid maakt het verschil Bekijk de poster met voorbeeldlijst

E-learning

De NCTV ontwikkelde de e-learning ‘Risicovolle producten en verdacht gedrag in jouw winkel’. Deze interactieve training richt zich op het herkennen en melden van verdacht gedrag.

Geïnteresseerd in de e-learning? Vraag hem aan via .

Aanvullende wet- en regelgeving chemicaliën

In de loop van 2016 treedt aanvullende wet- en regelgeving in werking waarna bepaalde producten met hoge concentraties chemicaliën alleen aan particulieren met een vergunning verkocht mogen worden.

Contact

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid: .

Meldpunt Verdachte Transacties

Meldpunt Verdachte Transacties Chemicaliën: 088-154 00 00

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Praktijkvoering