KNMP-persbericht: ‘Meld gebruik Sint-janskruid bij de apotheker’

13 maart 2015

‘Meld het gebruik van Sint-janskruid bij de apotheker bij het ophalen van de medicijnen. De apotheker kan daarmee toezien op veilig en goed medicijngebruik’, luidt het advies in het KNMP-persbericht van vrijdag 13 maart aan de landelijke media.

'De recente berichtgeving, waaronder het persbericht van de KNMP, maakt patiënten bewuster van risico’s van wisselwerkingen tussen kruidenpreparaten en geneesmiddelen. Sint-janskruid is het enige kruidenpreparaat dat klinisch relevant is voor apothekers’, aldus Rian Lelie (KNMP) over het vandaag verstuurde persbericht. ‘Er is voor Sint-janskruid medicatiebewaking mogelijk in uw AIS. Krijgt u vragen aan uw balie over de andere preparaten uit de berichtgeving? Attendeer uw patiënt dan op de uitgebreide informatie op de website van het NVWA.’

KNMP-persbericht

Onderstaand persbericht verstuurde de KNMP op vrijdag 13 maart aan de landelijke pers.


Meld gebruik Sint-janskruid bij de apotheker

Meld het gebruik van Sint-janskruid bij de apotheker bij het ophalen van de medicijnen.  Zo luidt het advies van apothekersorganisatie KNMP aan patiënten die natuurlijke kruidenpreparaten gebruiken. De apotheker kan daarmee toezien op veilig en goed medicijngebruik.                           

Patiënt bewust

Dit advies steunt de boodschap van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om de patiënt bewust te maken van de risico’s verbonden aan het gebruik van kruidenpreparaten in combinatie met geneesmiddelen. De apotheker vooraf inlichten over het gebruik van bepaalde natuurlijke kruidenpreparaten, maakt dat de apotheker de patiënt beter in veilig en goed geneesmiddelengebruik kan begeleiden.

Kruidenpreparaten en geneesmiddelen kunnen elkaar tegenwerken of versterken, waardoor medicijnen minder effectief kunnen zijn en het risico op bijwerkingen groter kan worden, zegt het RIVM op basis van een meta-onderzoek.      

Een voorbeeld:  Sint-janskruid

Producten met Sint-janskruid remmen onder andere de werking van de anticonceptiepil en bepaalde middelen bij chemotherapie. Relevante wisselwerkingen tussen geneesmiddelen en geregistreerde producten met Sint-janskruid zijn in het medicatiebewakingssysteem van apothekers opgenomen.                    

Top 10 kruiden met mogelijk risico

Het RIVM heeft een top 10 opgesteld van mogelijk risicovolle kruidenpreparaten:

  • Sint-janskruid
  • Amerikaanse ginseng
  • Danshen of rode salie
  • Geelwortel of kurkuma
  • Ginkgo of Japanse notenboom
  • Groene thee
  • Knoflook
  • Mariadistel
  • Valeriaan
  • Zonnehoed


Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg KNMP