KNMP: Verstuur zo snel mogelijk declaraties voor juli

16 juli 2015

Verstuur direct aan het einde van de maand de declaraties voor juli volgens de nieuwe declaratiestandaard. Dat adviseert KNMP-directeur Léon Tinke openbaar apothekers: “Dan is er tijd om eventuele problemen te verhelpen met de leverancier”. Onrust over correct gebruik van AGB-codes is niet nodig: de invoereisen zijn dezelfde als voorheen.

De KNMP-ledenservice zal bereikbaar zijn op vrijdag 31 juli tot 21.00 uur en op zaterdag 1 augustus van 8.30 tot 17.30 uur. Verschillende leveranciers hebben aangegeven dat hun helpdesks dan ook te bereiken zijn. De ledenservice is te bereiken via e-mail: ledenservice@knmp.nl en telefoon: (070) 373 73 69.

Bij vragen over de nieuwe declaratiestandaard kunnen apothekers ook kijken of zij een antwoord kunnen vinden tussen de Frequently Asked Questions (FAQ’s) die de KNMP over dit onderwerp heeft gepubliceerd. De FAQ’s worden regelmatig aangevuld.

Invullen AGB-codes: geen extra eisen

Met de ingang van de nieuwe declaratiestandaard gelden geen extra strenge eisen voor de invoer van AGB-codes. De KNMP heeft vernomen dat hierover onrust is bij apothekers.

Tinke: “Apothekers moeten – net als nu – een redelijke inspanning doen om de goede code in te vullen. Het kan voorkomen dat de code van de specialist niet te achterhalen is. Dan is het in ieder geval van belang dat de instelling en het specialisme goed worden ingevoerd. Bij specialist kan de apotheker dan ‘code onbekend’ invullen. Als de invoer maar technisch correct is.”

Bekijk de uitleg op deze website over AGB-codes

Aangepaste set controles beschikbaar

VECOZO heeft het declaratieportaal inmiddels aangepast met een gewijzigde set van technische controles op een declaratiebestand. Hierdoor kunnen bestanden met kleine technische fouten toch door naar de zorgverzekeraar.

Apothekers ontvangen een bericht als een bestand technische fouten bevat en toch is doorgestuurd naar de verzekeraar. Om toekomstige fouten in declaraties te voorkomen, is het van belang goed naar zo’n bericht te kijken en dit te bespreken met de leverancier.

Beheersbare introductie nieuwe declaratiestandaard

In de achterliggende periode heeft de KNMP alle relevante partijen bij elkaar gebracht om tot een beheersbare introductie van de nieuwe declaratiestandaard te komen. Doel is zoveel mogelijk te voorkomen dat VECOZO de declaratiebestanden technisch afkeurt en apothekers niet op tijd hun geld krijgen om de rekening van de geneesmiddelengroothandel te betalen.

Enkele van de getroffen maatregelen: een ‘crashteam’ dat ingrijpt bij technische weigering van een bestand, een deskundige die extra toezicht houdt op de ketentesten, een gecontroleerde overgangsperiode van 3 maanden en een speciale ledenservice.

Lees meer over de getroffen maatregelen in het KNMP-bericht over de declaratiestandaard van 2 juli

 


Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Praktijkvoering