KNMP roept zorgverzekeraars op bereidingen toch te vergoeden

7 maart 2015

De KNMP roept zorgverzekeraars op het besluit te herroepen om meer dan 100 apotheekbereidingen niet langer te vergoeden. Patiënten die de geneesmiddelen voorgeschreven krijgen, moeten deze sinds 1 maart zelf betalen. Het gaat veelal om middelen voor kwetsbare patiënten, zoals kinderen, terminale patiënten, psoriasis- en eczeempatiënten.

De KNMP vindt het opmerkelijk dat er geen afstemming is geweest vanuit zorgverzekeraars over de vergoedingswijziging. Apothekers zijn hierover laat geïnformeerd. Dat geeft verwarring en onrust bij patiënten aan de balie. 

Speciale bereiding nodig voor kinderen

Het stopzetten van de vergoeding betreft 105 afzonderlijke preparaten. Dit zijn speciaal bereide geneesmiddelen die niet standaard in de handel zijn. Die worden nu niet meer vergoed. Zo leiden recepten voor kinderen nogal eens tot een bereiding 'op maat' in de apotheek. De standaardmiddelen zijn namelijk vaak enkel geregistreerd voor volwassenen. De vorm of sterkte is dan niet geschikt voor kinderen. Dat maakt een speciale bereiding nodig. Dat geldt bijvoorbeeld voor de pijnstiller diclofenac als drank, die nu niet langer wordt vergoed. Jonge kinderen kunnen een tablet vaak niet innemen.

Terminale en huidpatiënten gedupeerd

Patiënten met een chronische huidziekte, zoals psoriasis en eczeem, hebben vaak grote hoeveelheden zalf nodig. Voor minder draagkrachtige patiënten vormt dat nu een financieel probleem. Voor terminale patiënten voeren de zorgverzekeraars aan dat een zetpil de druppels kan vervangen van het slaapmiddel temazepam. Maar juist in de laatste levensfase is rectaal inbrengen vaak problematisch.

KNMP-brief aan ZN: 'Niet meer vergoeden apotheekbereidingen'

Download

KNMP stelde een voorbeeldbrief op voor patiënten

Download

De KNMP heeft per geneesmiddel een standpunt opgesteld

Download

Lijst met gewijzigde doorgeleverde bereidingen (Z-index)

Open link

Mediaberichten

Telegraaf: 'Bulk aan medicijnen niet langer vergoed' BNR Radio-interview met Gerben Klein Nulent Radio 1 Journaal Federatie Medisch Specialisten: 'Stopzetten vergoeding op maat gemaakte medicatie onverantwoord' Patiëntenfederatie NPCF: Onrust over niet meer vergoeden sommige medicijnen ONVZ Zorgverzekeraar: ONVZ blijft door apotheker zelf bereide geneesmiddelen vergoeden Huidziekten.nl: 'Veel dermatologische zalven en crèmes worden niet meer vergoed'
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg