KNMP: resultaten NIVEL-rapport zorgmijden ten dele herkenbaar

De KNMP herkent het beeld dat patiënten steeds vaker vanwege de kosten afzien van zorg en medicijnen van de apotheek, maar herkent absoluut niet het hoge percentage patiënten (29%) dat volgens het NIVEL de voorgeschreven medicijnen niet afhaalt in de apotheek. Dit laat de KNMP weten in reactie op het NIVEL-onderzoek ‘Inzicht in zorgmijden: aard, omvang, redenen en achtergrondkenmerken’.

De KNMP is het met NIVEL eens dat een vervolgonderzoek nodig is en wil daar graag medewerking aan verlenen.

Voorbeelden zorgmijden

Apothekers signaleren verschillende situaties waarin patiënten zorgmijdend gedrag laten zien. Dagelijks zijn er mensen die in de apotheek het begeleidingsgesprek weigeren dat hoort bij de start met nieuwe medicatie. Zij willen de kosten ervan niet betalen. Ook gebeurt het dat patiënten, die ’s avonds, ’s nachts of op zondag farmaceutische spoedzorg (ANZ-zorg) nodig hebben, wachten op de reguliere openingstijden om zodoende het hogere ANZ-tarief te omzeilen. En het komt voor dat patiënten afzien van het gebruik van maagzuurremmers als ze er zelf voor moeten betalen.

KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent: “De KNMP pleit ervoor dat farmaceutische zorg in de apotheek, net als bij de huisarts, uit het eigen risico gaat. We zien nu nog te vaak dat patiënten noodzakelijke zorg mijden vanwege de kosten die voor eigen rekening komen. Dat vinden we een zorgwekkende ontwikkeling.”

NIVEL-onderzoek

NIVEL meldt dat 29% van de patiënten vorig jaar de door de huisarts voorgeschreven geneesmiddelen niet ophaalde in de apotheek. Vooral patiënten in achterstandswijken mijden de farmaceutische zorg. Het onderzoek werd verricht in opdracht van het ministerie van VWS.

Lees meer over het onderzoek op de website van NIVEL Lees het nieuwsbericht over het onderzoek op PW.nl

 


Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg KNMP