KNMP in Radar: groei prijzen antibiotica nodig om tekorten tegen te gaan

8 oktober 2015

Er moet ruimte zijn voor de prijzen van antibiotica om te groeien, anders halen fabrikanten steeds meer van deze medicijnen van de Nederlandse markt. Dit bepleitte de KNMP op 5 oktober in het tv-programma Radar. Het consumentenprogramma behandelde het tekort aan verschillende smalspectrum antibiotica.

Doerine Postma, onderzoeker bij de KNMP: “We kunnen er niets aan doen dat we een klein land zijn en dat we weinig geneesmiddelen slikken - dat is gewoon hartstikke goed, zeker bij antibiotica. Maar wat hier specifiek speelt, is dat we in Nederland met hele lage prijzen zitten. Daardoor wordt het voor fabrikanten niet aantrekkelijk om deze geneesmiddelen op de markt te zetten. De overheid moet meer ruimte geven om toch te kijken of de prijzen van antibiotica hoger kunnen dan dat ze nu zijn. Anders komen de producten er gewoon niet.”

De KNMP heeft al meerdere keren de noodklok geluid over de Nederlandse geneesmiddelentekorten. Elk jaar zijn er meer patiënten aan de apotheekbalie die hun medicijn niet meekrijgen.

Structurele oplossing nodig

Momenteel zijn de smalspectrum antibiotica Penidural, Penicilline G en Flucloxacilline niet beschikbaar. Patiënten kunnen met een artsenverklaring eventueel een vervangend medicijn betrekken uit het buitenland, maar dit kost tijd. Bovendien worden deze alternatieven niet altijd vergoed – zorgverzekeraars hebben vooralsnog alleen toegezegd het alternatief voor Penidural (Tardocillin) te vergoeden.

De KNMP pleit voor een structurele oplossing voor dit probleem. Postma: “In Nederland willen we gewoon zeker weten dat de medicijnen veilig zijn, dat ze goed zijn, en daarvoor worden ze ook goedgekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Als er een probleem is, willen we dat er een back-up is. Patiënten kunnen dan heel snel met een ander medicijn starten.”

Minister Schippers (VWS) laat weten dat het voorschrijven van Tardocillin in plaats van Penidural een tijdelijke oplossing is en dat ze in gesprek is met de betrokken partijen om tot een echte oplossing te komen.

Bekijk de aflevering van Radar

 


Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg