KNMP en ouderen op de bres voor goed medicatiebeleid

11 november 2014

Haal de medicatiebeoordeling en het eerste-uitgiftegesprek uit het verplichte eigen risico. Dat bepleit de KNMP samen met ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NOOM en NVOG in een brief aan de Tweede Kamer.

Medicatiebeoordeling belangrijk voor kwetsbare oudere

De medicatiebeoordeling is een belangrijk instrument om juist de kwetsbare oudere die meerdere geneesmiddelen slikt te ondersteunen. De ouderenorganisaties, verenigd in de koepel Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO), signaleren echter dat patiënten afzien van de medicatiebeoordeling. Dit doen zij omdat dit ten laste komt van hun eigen risico. De KNMP is het met de CSO eens dat de patiënt geen drempel mag ervaren in het afnemen van noodzakelijke zorg, in dit geval bij de apotheker. Daarom pleiten zij er samen voor om de medicatiebeoordeling door apothekers en huisartsen uit het eigen risico te halen.

Niet apart betalen voor eerste-uitgiftegesprek

Ook het eerste-uitgiftegesprek is een belangrijk onderdeel van de zorg die de apotheker levert en een forse investering in de patiëntveiligheid. Dat de kosten voor dit gesprek sinds 1 januari 2014 expliciet worden vermeld op de rekening van de patiënt, heeft niet tot meer transparantie en duidelijkheid geleid. De ouderenorganisaties merken dat hun achterban nu juist meer vragen heeft over het eerste-uitgiftegesprek. En ook dat zij willen afzien van het gesprek om kosten te voorkomen.

Dit brengt het veilig gebruik van medicijnen en de therapietrouw in gevaar. Daarom roepen de CSO en de KNMP op de eerste-uitgiftemaatregel terug te draaien. Inzicht in de kosten van de zorg is belangrijk. Maar de gekozen maatregel biedt geen transparantie en zorgt alleen maar voor onrust onder patiënten. Een oplossing zou kunnen liggen in het vrijstellen van deze gesprekskosten van het eigen risico.

Meer weten

Bekijk de volledige brief aan de Tweede Kamer

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg Praktijkvoering