KNMP-directeur Léon Tinke in Meldpunt! over vergoedingenbeleid: ‘Vergoedingen zijn dagkoersen’

19 oktober 2015

“Vergoedingen zijn langzamerhand dagkoersen geworden. Mensen willen duidelijkheid. Ze hebben zorgen, krijg ik het morgen vergoed? Krijg ik het overmorgen vergoed? De discussie is dat geneesmiddelen van de ene op de andere dag niet meer vergoed worden door de zorgverzekeraar. Dat de ene zorgverzekeraar daar totaal anders mee omgaat dan de andere. En dat eigenlijk niemand het systeem meer kan uitleggen.” Dat zegt KNMP-directeur Léon Tinke op vrijdag 16 oktober tijdens een uitzending van Meldpunt! Hij pleit in de aflevering voor een uniforme vergoeding door alle verzekeraars van apotheekbereidingen.

Tinke benadrukt hiertoe in de uitzending dat “allereerst geregeld moet worden dat het basispakket voor iedere Nederlander hetzelfde is. Dat iedere Nederlander recht heeft op dezelfde geneesmiddelen onder dezelfde voorwaarden.”

Gevolgen aan de balie

Apotheker Wouter van der Geest en zijn apotheekteam ondervinden in de apotheek dagelijks de gevolgen van het onduidelijke vergoedingsbeleid. Van der Geest vertelt in Meldpunt!: “Dat is het vervelende, dat er nu geen duidelijkheid is. En dat het voor elke verzekerde anders is, afhankelijk van zijn zorgverzekeraar. Dat kan ik niet uitleggen aan de mensen. De chaos is compleet, we weten niet meer waar we aan toe zijn.”

Tinke illustreert: “Op 1 maart werd besloten die lijst niet meer te vergoeden. Wij hebben gelijk alle verzekeraars geschreven en gezegd, draai die maatregel terug. Het is toen voor twee maanden teruggedraaid. Toen kwam er in juni weer een aangepaste lijst, waarvan driekwart niet vergoed. En nu sijpelen de berichten binnen van verzekeraars die na de zomer zeggen: ‘Nou, dat was misschien toch niet zo’n slimme maatregel, laten we tot het einde van het jaar die middelen toch vergoeden'. Deze week zag ik nog twee grote verzekeraars, die ergens op hun site zeiden: ‘Wij gaan het ook nog tot het einde van het jaar vergoeden’. Er zijn dus verschillen tussen verzekeraars, en van de ene op de andere dag kan dat nog steeds variëren”, aldus Tinke.

Hete aardappel

Er moet een oplossing komen, daarover zijn alle partijen het eens. Maar verzekeraars willen dat de overheid het regelt en ministers Schippers gaf aan hiervoor geen extra middelen te hebben. Zij stelt dat verzekeraars het samen met artsen, apotheken en patiënten kunnen oplossen. Verzekeraars willen op hun beurt zekerheid krijgen geen boetes te ontvangen voor mededinging. “En zo schuift iedereen die hete aardappel door”, aldus Tinke. 

Bekijk de uitzending

 


Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg KNMP