KNMP: ‘Bewering over omzetting naar “Arabische insuline” stemmingmakerij’

3 juli 2015

Directeur Olof King van Diabetesvereniging Nederland (DVN) zaait onnodig onrust met zijn bewering dat de apotheek patiënten in een Utrechtse zorginstelling “goedkope, Arabische insuline” wilde voorschrijven. Dit schrijft algemeen directeur Léon Tinke van de KNMP in een brief aan DVN. King uitte de beschuldigingen maandag 29 juni in De Telegraaf.

Volgens Tinke heeft King geruchten ten onrechte als feiten gepresenteerd: “U veroorzaakt grote onrust onder diabetespatiënten om niets en plaatst apothekers in een kwaad daglicht. Dit is stemmingmakerij.” De algemeen directeur vindt de opstelling van King “meer dan kwalijk”.

Uitbreiding met andere merkgeneesmiddelen

De zorginstelling zet géén patiënten over op insuline die geproduceerd is in Arabische landen, vertelden de zorginstelling en de apotheker de KNMP. Zij willen onbekend blijven. Integendeel, de instelling heeft het zogenoemde geneesmiddelformularium uitgebreid met andere merkgeneesmiddelen. De artsen wilden niet langer afhankelijk zijn van 1 middel van 1 fabrikant. Tinke: “In 2013 traden bij deze fabrikant leveringsproblemen op die de nodige moeilijkheden opleverden in de zorginstelling.”

Artsen en apothekers overleggen in de Geneesmiddelcommissie en in het farmacotherapeutisch overleg (FTO) welke medicatie voor een bepaalde instelling de voorkeur heeft. Dat wordt vastgelegd in het geneesmiddelformularium van een instelling.

Overleg met patiënt

Na beraad in de genoemde commissies heeft de zorginstelling besloten om een aantal patiënten, die daarvoor in aanmerking komen, over te zetten op een ander, even hoogwaardig, insulinepreparaat van een ander merk. Dit gebeurt alleen in samenspraak met de patiënt, en betreft niet een omzetting naar een goedkoper middel. Als patiënten worden omgezet, geschiedt dat met extra dagcurves en meer zorg van de artsen en verpleegkundigen.   

Alleen long stay-patiënten die daarvoor in aanmerking komen, worden omgezet, nadat zij daar toestemming voor hebben gegeven. Patiënten die tijdelijk in de zorginstelling verblijven, houden hun eigen insuline.

“Wij zijn zorgvuldig te werk gegaan”, aldus de bestuurder van de instelling. “We zien het onderzoek van de Inspectie, dat DVN heeft aangevraagd, dan ook vol vertrouwen tegemoet. Het is spijtig dat hiermee onnodig onrust is gecreëerd. Daar is de patiënt niet mee gediend.”

Tinke: “Als een patiënt wordt omgezet moet dat zorgvuldig gebeuren: in samenspraak met de patiënt en met zorg en aandacht van de arts, apotheker en verpleegkundige. Voor zover de KNMP dat heeft kunnen vaststellen is die zorgvuldigheid bij de betreffende zorginstelling niet in het geding.”

 


Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: KNMP