KNMP: ‘Hoge werkdruk omdat apothekers ondanks bezuinigingen steeds meer moeten doen’

18 augustus 2015

De werkdruk onder apothekers is zo hoog omdat zij steeds meer moeten doen voor minder geld. Dit laat de KNMP weten aan BNR Radio in reactie op onderzoek van arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir, waaruit blijkt dat 60% van de apothekers geregeld werkt op zijn of haar vrije dag en 1 op de 5 apothekers meer werkt dan 50 uur per week.

Mariël Croon, woordvoerder van de KNMP, vertelt bij BNR Radio dat de werkdruk voor apothekers flink is toegenomen door de invoering van het preferentiebeleid, de continue toename van regels en het feit dat de apotheek steeds meer geneesmiddelen uitgeeft. “Ook liggen er steeds meer verantwoordelijkheden bij de apotheker, bijvoorbeeld de medicatiebeoordeling. Dat vinden we een hele goede zaak, maar dan moet er wel capaciteit bijkomen.” Daar is door de bezuinigingen van de afgelopen jaren geen ruimte voor.

Voor de patiënt is het ook niet beter geworden: "Rond vergoedingen is het een woud geworden aan regels. De patiënt begrijpt dat niet meer. De agressie aan de apotheekbalie is daardoor heel hoog, zoals de KNMP onlangs naar buiten bracht.”

Uit onderzoek blijkt dat de apotheker koploper is als het gaat om administratieve lasten – dus nog voor de GGZ. Al met al is de grens nu wel bereikt, aldus Croon: “We hopen dat overheid en zorgverzekeraars inzien dat een aantal dingen soepeler geregeld moeten worden.”

Onderzoek Movir werkdruk apothekers

Verzekeraar Movir deed tussen januari en juli 2015 onderzoek naar de gesteldheid en persoonlijke aandachtspunten van apothekers.

Bekijk alle uitkomsten van het Movir-onderzoek onder apothekers BNR Radio: Eén op de vijf apothekers werkt meer dan 50 uur per week

 


Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Praktijkvoering