KNMP: ‘Aanname minister Schippers over apotheekbereidingen onjuist’

10 maart 2015

“Volstrekt onbegrijpelijk. Het aantal apotheekbereidingen is niet gestegen maar juist gedaald. En apotheekbereidingen zijn noodzakelijk voor kwetsbare groepen, zoals kinderen, waarvoor veel geneesmiddelen niet zijn geregistreerd”, aldus directeur Léon Tinke van de apothekersorganisatie KNMP.

Tinke reageert op de uitspraak van minister Schippers (VWS) dat er “een sluiproute” op gang zou zijn gekomen om via apotheekbereidingen “een bulk aan medicijnen” te bereiden die niet onder de basisverzekering vallen. De minister stelde dit in antwoord op Kamervragen van de PVV over zorgverzekeraars die onverwachts apotheekbereidingen uit de vergoeding haalden. Tinke: “De minister gaat voorbij aan de patiënt. En trekt de professionaliteit van apothekers en artsen in twijfel. Heel teleurstellend.”

Aantal apotheekbereidingen gedaald

Uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen blijkt dat het aantal apotheekbereidingen is gedaald van 9,1 miljoen in 2013 naar 8,7 miljoen in 2014, op een totaal van 230 miljoen recepten. De bewering van Schippers dat het aantal bereidingen stijgt, is dus onjuist. Wel is een groot aantal bereidingen kort geleden opgenomen in de medicijndatabase die artsen en apothekers gebruiken. Dat is nodig om veilig medicijngebruik te waarborgen. Apothekers controleren met deze database of verschillende medicijnen tegelijkertijd gebruikt kunnen worden, en of ze geen ernstige bijwerkingen veroorzaken.

Inhumaan en onwerkbaar

“Om voor alle bereidingen een machtiging bij de verzekeraar aan te vragen, zoals de minister stelt, is geen doen”, aldus Tinke. “Moet je dat ook doen bij een terminale patiënt die geen zetpil meer kan verdragen en daarom druppels nodig heeft? Dat is inhumaan en onwerkbaar.”

Toepassing gebaseerd op richtlijnen

Tinke ontkent voorts met klem dat voor veel van de apotheekbereidingen de wetenschappelijke basis ontbreekt, zoals de minister stelt. “Voor veel medicijnen die nu ineens niet meer worden vergoed, is wel degelijk onderbouwing in de literatuur. Daarbij is de toepassing gebaseerd op de richtlijnen van huisartsen, kinderartsen, dermatologen en van apothekers zelf. Het is merkwaardig dat verzekeraars deze richtlijnen van de medisch professionals overrulen.”

 


Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg