Kinderen achtergesteld: roep om kindvriendelijke medicijnen

26 november 2014

De farmaceutische industrie registreert veel geneesmiddelen niet voor gebruik bij kinderen. Het benodigde onderzoek is moeilijk. Ook worden de hoge kosten niet altijd terugverdiend. Verder zijn veel medicijnen door het formaat of de dosis niet geschikt voor kinderen. Collega Diana van Riet toont met haar promotieonderzoek hoe groot het probleem is.

Belangrijkste bevinding

In een interview met de Volkskrant beschrijft Van Riet haar belangrijkste bevinding: 'Dat het een misvatting is dat drankjes de beste toedieningsvorm zijn voor kinderen. Kinderen vanaf 1 jaar kunnen prima eten doorslikken. Die nemen gemakkelijker een kleine tablet dan een drankje. Bij kinderen is de smaak van een medicijn ontzettend belangrijk. Daarom kunnen farmaceuten ook niet domweg in een bijsluiter zetten: niet met eten innemen. Vaak is dat voor ouders de enige manier om een pil, poeder of drankje naar binnen te krijgen.”

Van Riets promotieonderzoek

Lees informatie over Van Riets promotieonderzoek: ‘Child friendly medicines: availability, pharmaceutical design, usability and patient outcomes'

Open link

Interview met Van Riet in de Volkskrant:

'Een kind is niet een soort halve volwassene' (lezen na inlog)

Open link
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg