Links in de media

21 april: Apothekers voor samenwerking om oudere patiënt te helpen bij medicijngebruik (Omroep Vlaardingen)

Persapotheker Mark Barendregt van apotheek vertelt op Omroep Vlaardingen over het belang van samenwerken in de zorgketen voor goede en veilige medicatie van de oudere patiënt. Ouderen gebruiken vaak meerdere medicijnen. Onjuist gebruik ervan zorgt voor een slechtere gezondheid in plaats van een betere. Daarom moet iedereen in de zorgketen ervoor zorgen dat de oudere patiënt goed wordt begeleid in het medicijngebruik.

Lees verder

18 januari: Steeds meer medicijnen niet beschikbaar (Parool.nl)

De medicijntekorten in Nederland zijn vorig jaar verder gestegen. In het afgelopen jaar waren 625 medicijnen (tijdelijk) niet beschikbaar. In 2014 bleken dat er 527 en in 2013 ging het om 426 medicijnen. Dat meldt de brancheorganisatie van apothekers KNMP maandag.

Lees verder

18 januari: Apothekers waarschuwen: medicijntekorten stijgen alarmerend (NOS)

Het aantal medicijnen dat in Nederland korte of lange tijd niet leverbaar is, blijft alarmerend stijgen. Dat meldt apothekersorganisatie KNMP aan de NOS op basis van de cijfers over 2015.

Lees verder

18 januari: 'Medicijntekorten verder gestegen’ (Telegraaf.nl)

De medicijntekorten in Nederland zijn in 2015 verder gestegen. Vorig jaar waren er 625 medicijnen (tijdelijk) niet leverbaar. In 2014 en 2013 ging het om respectievelijk 527 en 426 middelen. Dat meldt de brancheorganisatie van apothekers KNMP maandag. Volgens de apothekers zijn de tekorten in vijf jaar tijd verviervoudigd.

Lees verder

4 januari: 'Jaarlijks corrigeren apothekers tien miljoen recepten' (Volkskrant)

Jaarlijks corrigeren apothekers tien miljoen recepten, die voornamelijk door huisartsen worden uitgeschreven. Dat meldt apothekersorganisatie KNMP maandag. In tien procent van die gevallen voorkomen zij daarmee ernstige complicaties of ziekenhuisopnames.

Lees verder

4 januari: Miljoenen huisartsrecepten zijn slordig, soms met dood patiënt tot gevolg (RTL Nieuws)

Apothekers zeggen jaarlijks tien miljoen recepten te moeten aanpassen omdat vooral huisartsen slordig zijn. Dan gaat het niet alleen om administratieve fouten, maar ook om fouten die ernstige medische problemen kunnen veroorzaken.

Lees verder

4 januari: Huisarts slordig bij maken van recept (Telegraaf)

Apothekers zeggen elk jaar zo’n 10 miljoen recepten te moeten aanpassen die hoofdzakelijk door huisartsen zijn uitgeschreven.

Lees verder

4 januari: Artsen maken veel fouten bij het voorschrijven van medicijnen (Hallo Nederland, Omroep Max)

Maar liefst 40.000 keer per dag haalt een apotheker een fout uit een recept.

Lees verder

4 januari: Huisartsen maken fouten bij schrijven recepten (Wekker-Wakker, Omroep Max)

Apothekers stellen dat zij elk jaar zo'n 10 miljoen uitgeschreven recepten moeten aanpassen. Deze recepten zijn voornamelijk geschreven voor huisartsen. Met de correcties voorkomen apothekers ziekenhuisopnamen en zelfs overlijdens. Manuëla en Henk bellen met Léon Tinke, directeur van apothekersorganisatie KNMP.

Lees verder

13 januari: Een dreigend tekort aan schildkliermedicijnen (Tijd voor MAX Radio)

Tijd voor Max Radio over het dreigende tekort aan schildkliermedicijn Thyrax Duotab. Met KNMP-apotheker Doerine Postma.

Lees verder

13 januari: Medicijngebruik aan laaggeletterden uitgelegd in expo R'dam (RTV Rijnmond)

Bijsluiters lezen van medicijnen, het is vaak een ingewikkelde klus voor mensen die grote moeite hebben met lezen en schrijven. In de Centrale Bibliotheek van Rotterdam is daarom woensdag een tentoonstelling geopend over medicijngebruik en laaggeletterdheid. De expositie is opgezet door apothekers, omdat het voor juist medicijngebruik belangrijk is om goed te kunnen lezen. Met Ilse Oranje van de KNMP.

Lees verder

13 januari: Vaak tekort medicijnen, schildklierpatiënt nu dupe (Metro)

Apothekers maken zich ernstig zorgen om het tekort aan medicijnen. Jaarlijks komt het ongeveer vijfhonderd keer voor dat fabrikanten (tijdelijk) niet kunnen niet leveren. Dit zorgt voor onrust aan de balie van de apothekers. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) ziet door de jaren heen een toename in de aantallen, duur en ernst van geneesmiddeltekorten.

Lees verder

13 januari: Patiënten boos en bezorgd om tekort aan schildkliermedicijn (NOS)

Dominika Tulp schrok zich rot toen ze hoorde dat het schildkliermedicijn Thyrax voorlopig niet meer te krijgen is. "Ik heb nu een volledige baan. Maar zonder dit medicijn kom ik gewoon ziek thuis te zitten."

Lees verder

18 januari: Apothekers waarschuwen voor groei medicijntekorten (NU.nl)

Het aantal medicijnsoorten dat in Nederland tijdelijk niet leverbaar is, is fors gestegen. Apothekersorganisatie KNMP waarschuwt hier maandag voor.

Lees verder

18 januari: 'Problemen lopen op door groeiende medicijntekorten' (BNR)

De medicijntekorten in Nederland zijn vorig jaar verder gestegen. In het afgelopen jaar waren 625 medicijnen (tijdelijk) niet beschikbaar. In 2014 bleken dat er 527 en in 2013 ging het om 426 medicijnen, meldt de brancheorganisatie van apothekers KNMP.

Lees verder

18 januari: Medicijnen steeds vaker niet meteen leverbaar (NRC.nl)

In vijf jaar tijd is het aantal keren dat een medicijn tijdelijk niet beschikbaar was grofweg verviervoudigd.

Lees verder

15 januari: Run op schildkliermedicijn om mogelijk tekort (Hart van Nederland)

Bij Nederlandse apotheken is een run ontstaan op het schildkliermedicijn Thyrax Duotab. Dat zegt de brancheorganisatie voor apothekers KNMP vrijdag. Dit komt door eerdere berichten over een mogelijk tekort. Met KNMP-directeur Léon Tinke.

Lees verder

18 januari: Tijdelijke medicijntekorten blijven stijgen (NPO Radio 1)

Het aantal medicijnen dat tijdelijk niet verkrijgbaar is, is flink gestegen. Dat meldt apothekersorganisatie KNMP. Overschakelen op een alternatief is niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld bij bijwerkingen. Met KNMP-directeur Léon Tinke. Begint op minuut 07.13.

Lees verder

19 januari: Openbaar apotheker wordt beschermde titel (FD.nl)

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid geeft de openbaar apotheker een wettelijke erkenning. Daarmee krijgt deze een wettelijk beschermde titel.

Lees verder

18 januari: Lezerscolumn - Vervelende klieren (Metronieuws.nl)

Ria Singels: 'Ik ben schildklierpatiënt. [...] Om goed te kunnen functioneren, is het dagelijks slikken, van de op mij aangepaste dosis medicijnen, dan ook van groot belang. Ik ben er totaal van afhankelijk en met mij 350.000 andere schildklierpatiënten. Eigenlijk sta ik nooit stil bij mijn afhankelijkheid daarvan. Tot deze week.'

Lees verder

23 januari: Apothekerstaal onbegrijpelijk voor laaggeletterden (De Taalstaat - Radio 1)

Half december vorig jaar hoorde de KNMP dat ze ook in 2016 subsidie krijgen voor het project 'Kunt u dat even uitleggen?'. Bedoeld om laaggeletterden te helpen bij het begrijpen van de taal bij medicijnen. Dat betekent dat er 7 tentoonstellingen komen over dit project. Dat is nu in Rotterdam en in maart is Hilversum aan de beurt, en zo reist die tentoonstelling door het hele land. Met Mariël Croon van de KNMP.

Lees verder

15 januari: Run op schildkliermedicijn Thyrax (NPO Radio 1)

Er is een run ontstaan op het medicijn Thyrax voor schildklierpatiënten. Afgelopen week liet de fabrikant weten dat er door productieproblemen een plotseling tekort is. Vanaf eind deze maand is het medicijn zeker zes tot negen maanden niet meer leverbaar. En dat kan grote gevolgen hebben voor de 350-duizend Nederlanders die van dat medicijn afhankelijk zijn. Directeur Léon Tinke van apothekersorganisatie KNMP.

Lees verder

15 januari: Run op medicijn schildklierprobleem (AD.nl)

Berichten over een dreigend tekort aan het schildkliermedicijn Thyrax Duotab hebben geleid tot een run op de Nederlandse apotheken. Dat laat de brancheorganisatie van apothekers KNMP weten.

Lees verder

15 januari: Apothekers hebben het druk met schildklierpatiënten (NOS)

Het dreigende tekort aan een medicijn voor schildklierpatiënten heeft geleid tot een run op de apotheken. Volgens de apothekerskoepel KNMP is er nog genoeg voorraad, maar dat wordt anders als de patiënten doorgaan met het massaal inslaan van de tabletten.

Lees verder

15 januari: Run op schildkliermedicijn (Telegraaf.nl)

Thyrax is op de bon. Het door honderdduizenden schildklierpatiënten gebruikte hormoon (levothyroxine) wordt op dit moment door de groothandel mondjesmaat aan de circa 700 apotheken in Nederland geleverd. De leveranciers hebben besloten tot ‘bevriezing en een eerlijke verdeling over alle apotheken’.

Lees verder

28 januari: 'Extreme stijging in tekorten aan medicijnen' (BNR)

Het tekort aan Thyrax is een unieke zaak, maar staat niet op zichzelf. Nederland kent steeds vaker tekorten aan geneesmiddelen, zegt de topman van apothekersorganisatie KNMP op BNR.

Lees verder

1 februari: Doctorpreneur Award voor ziekenhuisapotheker (Ouderenjournaal.nl)

Joris Arts, ziekenhuisapotheker in het Antonius Ziekenhuis met vestigingen in Sneek en Emmeloord, is uitgeroepen tot de eerste ‘doctorpreneur’ van Nederland. Hij krijgt deze prestigieuze titel omdat hij zich als zorgprofessional heeft bewezen op het gebied van innovatie en ondernemerschap. “Ik ben enorm trots op deze award.”

Lees verder

11 februari: Het probleem Thyrax: patiënten in onzekerheid (Nationalezorggids.nl)

Door leveringsproblemen bij producent Aspen verkeren de ongeveer 350.000 Nederlandse gebruikers van Thyrax Duotab in grote onzekerheid. De Nationale Zorggids sprak met schildklierpatiënt Saskia van den Oever en met Doerine Postma van apothekersorganisatie KNMP over de obstakels waar apothekers tegenaan lopen.

Lees verder

13 februari: Cannabisdruppels voor het zieke kind (NRC.nl)

Een apotheek in Den Haag maakt een cannabisolie zonder de roesstof THC, die een uitkomst kan zijn voor kinderen met epilepsie. Klanten stromen toe, ook uit het buitenland, waar medicinale cannabis vaak taboe is. „Eindelijk slaapt mijn dochter weer goed.”

Lees verder

14 april: Financiële strop voor ADHD-patiënten (RTL Nieuws - met KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent)

Een groot probleem voor ADHD-patiënten. Een medicijn dat ze al jaren gebruiken en dat volledig wordt vergoed, wordt voortaan door een andere producent gemaakt. Het gevolg: veel meer kosten, die ze ook ineens zelf moeten betalen. De KNMP noemt de situatie 'zorgelijk'. "Wij vinden dit onacceptabel en vinden dat de producent zijn verantwoordelijkheid moet nemen. De prijs van het medicijn moet na 1 mei omlaag."

Lees verder

3 mei: Internetapotheken, pillen per post (Consumentenbond)

Een jurkje bestellen vanachter de pc is eenvoudig. Ook voor medicijnen is er online-gemak: de internetapotheek. Maar die roept nogal wat weerstand op. Huisartsen en apothekers werken niet altijd mee, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. (Bron van deze pdf: Consumentenbond, mei 2016).

Lees verder

4 mei: Apothekers nemen liever geen medicijnen terug (NOS)

Apothekers hebben steeds minder zin om overtollige medicijnen terug te nemen. Dat bevestigt de KNMP na berichtgeving in de Volkskrant. De meeste apothekers nemen volgens de KNMP de medicijnen nog wel terug, maar de onvrede erover neemt toe. "Het kost hun veel geld", laat Mariël Croon (KNMP-woordvoerder) weten.

Lees verder

4 mei: 'Laat de gemeente medicijnafval ophalen bij de apotheek' (BNR)

Steeds meer apothekers nemen overtollige medicijnen niet terug door de hoge kosten van de verwerking. Mensen gooien de geneesmiddelen daardoor vaker weg, of spoelen ze door het toilet. Volgens Mariël Croon, van branchevereniging voor apothekers KNMP, nemen de meeste apothekers, op vrijwillige basis, medicijnen terug uit een gevoel van maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Lees verder

1 mei: Apothekers willen maatregelen tegen 'schofterige' praktijken farmaceuten (NOS)

Apothekers willen dat er maatregelen worden genomen om te voorkomen dat farmaceutische bedrijven de kosten voor bestaande medicijnen kunnen verveelvoudigen. De apothekersverenigingen KNMP en NVZA zien mazen in de wet, waar farmaceuten flink aan kunnen verdienen, ten koste van de patiënt.

Lees verder

April: Interview met apotheker Mira Assal (Patiëntenblad Vida)

Apotheker Mira Assal werd geïnterviewd voor de rubriek 'Persoonlijk vs. Professioneel' in het Lifestylemagazine van De Hart&Vaatgroep 'Vida'. ‘Mijn werk is divers en ik ben nooit uitgeleerd. Ik weet zeker dat er veel mensen zijn die geen idee hebben wat ik precies doe.’

Lees verder

9 april: Steven Verhagen namens KNMP in Kassa

“Het tekort aan geneesmiddelen wordt alleen maar groter. Dit zorgt voor veel stress en onzekerheid bij patiënten. Ik hoop dat nu het moment is ontstaan om echt tot oplossingen te komen.” Dit zegt apotheker Steven Verhagen tijdens de uitzending van Kassa op 9 april over geneesmiddeltekorten.

Lees verder

27 april: Prijzen van medicijnen zijn spectaculair gedaald (Financieele Dagblad)

De prijzen van geneesmiddelen voor thuisgebruik zijn de afgelopen twintig jaar met bijna zestig procent gedaald. Dat blijkt uit berekeningen van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). N.B. Het auteursrecht van dit artikel is voorbehouden aan Het Financieele Dagblad.

Lees verder

mei: Kwaliteitsbewaking... de hele dag door (Kwaliteit in Bedrijf)

Een interview met Steven Verhagen over kwaliteitsbeleid en kwaliteitscontroles. De meeste mensen staan er niet bij stil, maar het vak van de openbaar apotheker is vol risico’s. Een verkeerd medicijn of een verkeerde dosis, het kan iemands leven kosten en de apotheker is eindverantwoordelijk voor de uitgifte van ‘de pillen’. Dat kwaliteitsbeleid en kwaliteitscontroles van groot belang zijn weten apothekers als geen ander; iedere dag houden zij zich hiermee bezig.

Lees verder

2 juni: Bezoekers geven Apotheek.nl een 8,1 (Skipr)

Apotheek.nl, de website van apothekers met onafhankelijke medicijninformatie, krijgt een 8,1 van bezoekers. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Apotheek.nl onder 1185 gebruikers van de website.

Lees verder

3 juni: Expositie over problemen bij het lezen van bijsluiters (Omroep N1)

Tentoonstelling ‘Kunt u dat even uitleggen?’ moet problemen bij het lezen van bijsluiters aankaarten. Laaggeletterden zouden namelijk niet of nauwelijks weten wat er precies in de bijsluiter bij hun medicijnen staat. Apotheken, zorginstellingen en de bibliotheek willen bezoekers van de expositie laten ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn.

Lees verder

4 juni: Laaggeletterd, en dan zo'n bijsluiter (De Gelderlander)

Heel veel mensen klungelen met hun pillen of spuiten. Wie dan ook nog moeite heeft met lezen, vindt in de complexe en lange tekst van de fabrikant een ongewenste uitdaging. Hoe kunnen laaggeletterde patiënten op de juiste manier met hun medicijnen omgaan? Onder meer daarover gaat de expositie 'Kunt u dat even uitleggen?', in Bibliotheek de Mariënburg in Nijmegen. (Bron van deze pdf: De Gelderlander, 4 juni 2016)

Lees verder

6 juni: Apothekers kunnen niet goed bij patiëntgegevens (NOS.nl)

Apothekers hebben vaak te weinig informatie over patiënten, waardoor ze fouten kunnen maken bij het uitgeven van medicijnen. Volgens apothekersorganisatie KNMP geven huisartsen en ziekenhuizen te weinig gegevens door die belangrijk zijn voor medicijngebruik, zoals laboratoriumuitslagen en contra-indicaties.

Lees verder

6 juni: Apotheken communiceren nog per fax: 'Ziekenhuizen zijn ouderwets' (RTLNieuws.nl)

Het is in 2016 bijna niet voor te stellen, maar 99 procent van de apothekers gebruikt nog steeds de fax voor het uitwisselen van informatie over patiënten. Dat komt volgens belangenorganisatie KNMP door de ziekenhuizen, die 'hopeloos achterlopen'.

Lees verder

6 juni: 'Patiënten in gevaar doordat apothekers informatie missen' (Trouw.nl)

Allergieën, medicijngebruik of laboratoriumuitslagen: apothekers krijgen belangrijke gegevens van patiënten vaak niet doorgespeeld van artsen en ziekenhuizen. Dat levert riskante situaties op, stelt beroepsvereniging voor apothekers KNMP.

Lees verder

6 juni: Patiënt loopt gevaar door gebrekkig ICT-systeem (BNR)

Het lukt apothekers, huisartsen en zorginstellingen maar niet om één ICT-systeem te gebruiken. En dat is risicovol voor patiënten.

Lees verder

12 juni: Laaggeletterdheid en medicijngebruik (Stem van de Stad - Radio N1)

De tentoonstelling 'Kunt u dat even uitleggen?' is een initiatief van de KNMP en is voor iedereen interessant. Zij zijn een campagne begonnen, omdat laaggeletterdheid veel problemen veroorzaakt in de gezondheidszorg. Als je zorgt dat mensen hun laaggeletterdheid overwinnen, kunnen zij hun gezondheidsvaardigheden verbeteren, waardoor dit een grote kostenbesparing oplevert. Met Marijke Buursen van Bibliotheek Gelderland Zuid.

Lees verder

16 juni: ’Gemeente laat apotheek opdraaien voor medicijnafval’ (Telegraaf.nl)

Apothekers zijn boos over lokaal beleid over klein chemisch afval. Ze betalen duizenden tot tienduizenden euro’s om ingezameld medicijnafval te verwerken.

Lees verder

21 juni: Universitaire apothekersopleiding legt nog meer focus op patiëntenzorg (NU.nl)

Studenten die een universitaire apothekersopleiding volgen, krijgen onderwijs dat nog meer gericht is op patiëntenzorg.

Lees verder

21 juni: Meer aandacht voor patiëntenzorg in opleiding tot apotheker (Skipr)

Studenten die de universitaire apothekersopleiding volgen, krijgen meer onderwijs gericht op patiëntenzorg. Zo worden zij beter voorbereid op hun rol als zorgverlener.

Lees verder

21 juni: Universitaire apothekersopleiding geeft meer aandacht aan patiëntenzorg (Nationale Onderwijsgids)

Studenten die de universitaire apothekersopleiding volgen, krijgen meer onderwijs gericht op patiëntenzorg. Zo zijn zij beter voorbereid op hun rol als zorgverlener. Dit blijkt uit het nieuwe Raamplan Farmacie 2016 (...).

Lees verder

29 juni: Apothekers eisen dat ziekenhuizen LSP gebruiken (Zorgvisie)

In aanloop naar het debat in de Tweede Kamer over gegevensuitwisseling roepen apothekerskoepel KNMP en ouderenbond Unie KBO op tot verbetering. Ziekenhuizen wisselen nauwelijks gegevens uit via ict-systemen van de eerste lijn of via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Hierdoor hebben de apotheker en de huisarts geen zicht op het actuele medicijngebruik.

Lees verder

29 juni: Meer vraag voor goede uitwisseling medicatiegegevens voor ouderen (Nationale Zorggids)

Een goede uitwisseling van medicatiegegevens kan in sommige gevallen iemands leven redden. Ouderenorganisaties Unie KBO en de koepel van apothekers (KNMP) pleiten daarom voor meer aandacht voor de uitwisseling van belangrijke medische informatie van patiënten.

Lees verder

7 juli: Tekort aan pijnstillers voor operaties (EenVandaag)

Er is een tekort aan pijnstillers in Nederlandse ziekenhuizen. Deze middelen worden onder meer gebruikt tijdens operaties. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) en de Nederlandse Vereniging van Anesthesiologen (NVA) uitten in EenVandaag hun zorgen over deze tekorten.

Lees verder

14 juli: Waarom deze apotheker nog niet zonder fax kan (Smarthealth)

Apothekers zouden het liefst alle recepten elektronisch ontvangen in het eigen systeem. In de praktijk ontvangt apotheker Jaap Dik elke dag gemiddeld 50 gefaxte recepten en ontslagoverzichten van ziekenhuizen en is daar veel tijd aan kwijt. Zelfs als het ziekenhuis is aangesloten op het LSP blijft de fax onmisbaar.

Lees verder

Hoe je de overdracht verbetert (Trans)

Een voorwaarde voor medicatieveiligheid en goede zorg is een goede overdracht tussen zorgprofessionals over een patiënt, bijvoorbeeld tussen een apotheker en een huisarts, of een apotheker en een medisch specialist. Apotheker Inge Stollman en huisarts Mariska de Vroomen vertellen over hun nauwe samenwerking in Trans, het nieuwsblad van de Stichting Transmurale Zorg in Den Haag.

Lees verder

26 juli: Apotheker: ‘Vermaal nooit zomaar medicijnen’ (Nursing)

Vermaal nooit medicijnen om ze zo gemakkelijker te kunnen toedienen aan patiënten met een sonde of met slikproblemen. Dat zegt apotheker Annemieke Horikx in Nursing juli-augustus.

Lees verder

29 juli: De apotheek als stamkroeg (NRC.nl)

De apotheek van Sonja Keizers in Den Haag verstrekt meer dan alleen pillen. Praten en persoonlijk contact zijn belangrijk.

Lees verder

2 augustus: Expositie over veilig medicijngebruik (RTV Maastricht)

Op de tweede afdeling van het Centre Céramique is deze maand een tentoonstelling ingericht over veilig medicijngebruik. 1 op de 9 patiënten heeft namelijk moeite met het lezen van de informatie op het etiket of in de bijsluiter, omdat ze laaggeletterd zijn.

Lees verder

3 augustus: Apothekers tegen wisselen medicijnen: 'Niet spotten met gezondheid mensen' (BNR Nieuwsradio)

Apothekers eisen actie van zorgverzekeraars om te voorkomen dat patiënten niet continu van medicijn hoeven te wisselen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat meer dan een half miljoen hartpatiënten lichamelijke problemen kreeg, nadat ze moesten overstappen naar andere medicijnen. Directeur KNMP Léon Tinke geeft zijn reactie.

Lees verder

8 augustus: Laaggeletterdheid en medicatiegebruik (L1 Radio)

Laaggeletterden lopen risico bij medicijngebruik. Wat als je de bijsluiter niet kan lezen? Ellen Willemsen van apotheek Schoepp Mosae Forum geeft uitleg.

Lees verder

6 augustus: Apotheker krijgt wind van voren vanwege medicijnbeleid zorgverzekeraars (Tubantia)

Alleen het goedkoopste geneesmiddel wordt vergoed, tenzij de duurdere variant noodzaak is. De zorgverzekeraars zijn met dat beleid doorgeschoten, vindt apotheker Allard Bom. Het levert hem veel boze patiënten op. Het is zo ver doorgeschoten dat apotheekmedewerkers eronder gebukt gaan. Heftige discussies, ruzie en een enkele keer zelfs agressie valt hen ten deel als patiënten voor de zoveelste keer andere dan hun vertrouwde medicatie meekrijgen.

Lees verder

Hoe werkt hoestdrank? Want als je iets doorslikt, gaat het naar je maag, niet je longen... (NPO Radio 2)

Apotheker en hoestdrankspecialist Bas Bruines beantwoordt de vraag van een luisteraar.

Lees verder

11 augustus: Het oplossen van een pil is eigenlijk best mooi (NRC.nl)

Interview met wetenschapper Adam Cohen. Hij is directeur van het Centre for Human Drug Research (CHDR) en hoogleraar klinische farmacologie bij de Universiteit Leiden.

Lees verder

12 augustus: Apotheker baalt van gekibbel aan balie (Brabants Dagblad)

Ze maken het bijna dagelijks mee: felle discussies aan de balie. Patiënten die medicijn A willen, maar toch genoegen moeten nemen met medicijn B. Diederik Bolhuis en Jan Andeweg, beiden apotheker in Rosmalen, zijn er wel een beetje klaar mee.

Lees verder

7 maart: Bulk aan medicijnen niet langer vergoed (Telegraaf.nl)

De zorgverzekeraars blijken acuut de vergoeding van enige honderden geneesmiddelen te hebben stopgezet. Het gaat om ruim 400 ’op maat’ gemaakte medicijnen.

Lees verder

9 maart: Interview met Gerben Klein Nulent over vergoeding apotheekbereidingen (BNR Radio)

KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent wordt geïnterviewd door BNR Radio over de vergoeding van apotheekbereidingen.

Lees verder

23 maart: Aantal medicijnen voorlopig toch vergoed (Volkskrant.nl)

De ziektekostenverzekeraars overwegen een aantal eenvoudige geneesmiddelen toch te blijven vergoeden, tot opluchting van apothekers en patiënten. Een artikel van de Volkskrant, met medewerking van apotheker Paul Lebbink uit Den Haag.

Lees verder

22 maart: Ernstig zieken in de knel door geldgebrek ziekenhuizen (NOS.nl)

Patiënten krijgen niet altijd de beste beschikbare medicijnen voorgeschreven van hun artsen. Niet omdat de artsen dat niet willen, maar omdat ze het niet mogen van de bestuurders van hun ziekenhuis. Dat komt doordat de ziekenhuizen te weinig geld krijgen om die vaak peperdure middelen te geven aan de patiënten.

Lees verder

26 maart: Darmpatiënten de dupe van overheveling van medicijnen (Radio 1)

Darmpatiënten zijn de dupe van de overheveling van specialistische geneesmiddelen naar ziekenhuisapotheken: ze moeten soms stad en land afreizen om aan hun medicijnen te komen. Een gesprek met darmarts Nanne de Boer en Hanke Bruins Slot van het CDA.

Lees verder

29 maart: Patiënten de dupe van 'overheveling' (Reporter Radio)

Minister Schippers komt chronisch zieke darmpatienten tegemoet. In Reporter Radio zegt de minister van Volksgezondheid dat ‘bij de beslissing destijds niet was meegenomen dat het middel AcesTG off-label werd voorgeschreven’ voor darmziekten. In mei maakt ze haar besluit definitief.

Lees verder

27 maart: Aflevering van medicijn bij medische noodzaak (Tijd voor Meldpunt)

Vertrouw bij medische noodzaak op de professionaliteit van arts en apotheker. Dat is de reactie van de KNMP in de uitzending Tijd voor Meldpunt! over aflevering van een medicijn bij medische noodzaak.

Lees verder

1 april: Mag de huisarts een 'abortuspil' verstrekken? (Dit is de dag)

Over een maand moet hij in de apotheken liggen: de 'abortuspil'. Vanaf dan kunnen huisartsen deze voorschrijven, volgens de organisatie Women on Waves. Volgens minister Schippers van Volksgezondheid mag een huisarts dat echter helemaal niet. Willem de Gelder zocht uit hoe de vork in de steel zit. Met Annemieke Horikx van de KNMP.

Lees verder

4 april: Onbewaakt ogenblik (De Telegraaf)

Elk jaar belanden zo’n 1200 kinderen op de eerste hulp vanwege een medicijnvergiftiging; 500 moeten in het ziekenhuis worden opgenomen. Apotheker Barry Swets en zijn collega Janien Doek van Apotheek Smilde (Drenthe) over het voorkomen van medicijnvergiftigingen bij kinderen.

Lees verder

8 april: Cannabisolie te koop in apotheek (Leidsch Dagblad)

Transvaal Apotheek in Den Haag gaat mogelijk al deze zomer medicinale cannabisolie leveren. De olie heeft pijnstillende eigenschappen en blijkt effectief bij patiënten met onder meer MS, verhoogde oogboldruk en epilepsie. De olie wordt op doktersrecept leverbaar, in eerste instantie voor kinderen met een bijzondere vorm van epilepsie waarvoor geen medicatie bestaat.

Lees verder

8 april: Gwen maakt medicinale wietolie (Spuiten en Slikken)

Apotheker Paul Lebbink vertelt in het tv-programma Spuiten en Slikken over de bereiding van wietolie in de Transvaal Apotheek, Den Haag. Gwen gaat op pad om te kijken hoe medicinale wietolie gemaakt wordt. Deze olie is nog illegaal, maar helpt als o.a. pijnstiller veel mensen met bijvoorbeeld epilepsie en kanker.

Lees verder

14 april: Ouderen gebruiken medicijnen vaak verkeerd (Ouderenjournaal.nl)

Jaarlijks worden 41.000 mensen met spoed opgenomen in het ziekenhuis door verkeerd medicijngebruik. Twee derde van de opgenomen patiënten is ouder dan 65 jaar. Unie KBO en KNMP organiseren samen informatiebijeenkomsten om verkeerd medicijngebruik te voorkomen.

Lees verder

15 april: Volop misverstanden reizen en kinderen (Metronieuws.nl)

Gezinnen met jonge kinderen gaan onvoldoende voorbereid op vakantie naar verre oorden. Dat blijkt uit een rondvraag van de beroepsorganisatie voor apothekers KNMP. Kinderen (en ouders) lopen onnodig gezondheidsrisico's, stelt de branchevereniging. Ook zijn er veel misverstanden over de gezondheid van kinderen op reis. Apotheker Lia Dekker zet vijf misverstanden op een rij.

Lees verder

21 april: Antidepressivum ontdekt dat kankerkuur níet remt (de Volkskrant)

Apotheker Lisette Binkhorst (Erasmus MC) heeft een antidepressivum ontdekt dat een veel toegepaste kuur tegen borstkanker níet remt. De meest gebruikte antidepressiva doen dat wel. Zij promoveert op 24 april op haar onderzoek.

Lees verder

22 april: Een verre reis maken met kinderen (Santé.nl)

Ga je met het gezin naar een ver land? Dan vraagt dat om andere voorbereidingen dan wanneer je dichter bij huis blijft. Sommige medicijnen hebben bijvoorbeeld een andere werking in de hitte. Apothekers merkten dat er veel misverstanden bestaan en daarom hebben zij een aantal belangrijke feiten op een rij gezet.

Lees verder

16 maart: Uitzending Tros Radar over apotheekbereidingen (NPO1)

Zorgverzekeraars berichtten onlangs dat zij per 1 maart een groot aantal apotheekbereidingen niet meer vergoeden. Patiënten die deze geneesmiddelen krijgen voorgeschreven, zouden die voortaan uit eigen zak moeten betalen. Sommige patiënten kregen opeens rekeningen van wel € 1000,-. Met KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent.

Lees verder

5 mei: Interpol waarschuwt voor gevaarlijke dieetpil (NU.nl)

Wereldwijd zijn er gevaarlijke dieetpillen in omloop. Daarvoor waarschuwt Interpol. Het gaat om pillen met 2.4-Dinitrophenol (DNP), ook een grondstof voor explosieven.

Lees verder

12 mei: 3d-printen van pillen is de toekomst van medicatie? (Bright.nl)

Onderzoekers 3D-printen vreemde pilvormen, waarmee de afgiftesnelheid van het medicijn totaal verandert. Huidige pillen zijn één-vorm-voor-iedereen, maar met deze kennis krijgen toekomstige patienten medicijnen die voor hen op maat zijn 'geprint'.

Lees verder

18 mei: Veel vakantiegangers per ongeluk drugssmokkelaars (Metro.nl)

Veel vakantiegangers gaan onwetend als drugssmokkelaar de grens over en kunnen daardoor in fikse problemen komen. Hun medicijnen, die zij in hun naïviteit meenemen, vallen namelijk onder de Opiumwet.

Lees verder

21 mei: Apotheek is racisme beu (Telegraaf.nl)

Medewerkers van de Medsen apotheek in de wijk Deppenbroek in Enschede gaan gebukt onder racistische uitlatingen van hun klanten. De situatie lijkt dusdanig uit de hand te lopen, dat er nu wordt gewaarschuwd met aangifte.

Lees verder

26 mei: Verkeerd medicijngebruik tijdens ramadan (Demoslimkrant.nl)

Tijdens de ramadan worden chronisch patiënten, zoals diabetici, vaker opgenomen in het ziekenhuis. Dat komt doordat zij hun medicijnen niet goed gebruiken tijdens de vastenperiode.

Lees verder

4 juni: Apothekers elke dag in de clinch met boze klant (Metro)

Er heerst enorm veel onvrede over vergoeding van medicijnen. Die onvrede wordt omgezet in woede richting apothekers.

Lees verder

4 juni: KNMP lanceert Meldpunt Medicijnkosten voor klachten over vergoedingen (Nationale Zorggids)

De beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers, KNMP, lanceert vandaag het Meldpunt Medicijnkosten op apotheek.nl. Het meldpunt inventariseert klachten van patiënten over de vergoeding van medicijnen en hulpmiddelen.

Lees verder

5 juni: Apotheker blij met Meldpunt Medicijnkosten (Omroepflevoland.nl)

Apotheker Siemeling uit Dronten is tevreden met het Meldpunt Medicijnkosten dat sinds donderdag te vinden is op apotheek.nl. Siemeling hoopt dat hierdoor de onduidelijkheid onder patiënten over kosten wordt aangepakt.

Lees verder

4 juni: Apotheker: 'Soms vliegt er van alles door de zaak' (Metronieuws.nl)

Apotheek Koning aan de Slotermeerlaan te Amsterdam kampt net als vele andere apotheken in Nederland met boze patiënten, omdat ze sinds een tijd meer moeten betalen voor hun medicijnen. Hierdoor ontstaan er ruzies aan de balie die tot vervelende situaties leiden.

Lees verder

11 juni: Oproep: heeft u ervaring met het medicijntekort? (Telegraaf.nl)

De hoeveelheid medicijnen die fabrikanten jaarlijks niet kunnen leveren, is in tien jaar tijd explosief gestegen: van 91 middelen in 2004 naar 527 in 2014. De Telegraaf hoort graag ervaringen met problemen door het medicijnentekort.

Lees verder

16 juni: Reumamedicijn vaak verkeerd bewaard (NU.nl)

Slechts één op de veertien reumapatiënten bewaart zijn of haar dure medicijnen op de juiste temperatuur. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en de Sint Maartenskliniek in Nijmegen.

Lees verder

17 juni: Medicatie ouderen: eerst beoordelen, dan afbouwen! (Uniekbo.nl)

De Nederlandse Vereniging van Klinisch Geriaters wil dat ouderen in de toekomst niet standaard bloeddruk- en cholesterolverlagers krijgen voorgeschreven. Prima, maar geef éérst een medicatiebeoordeling. Directeur Manon Vanderkaa van de Unie KBO: “Door verkeerd medicijngebruik belanden duizenden ouderen in het ziekenhuis. Een check door apotheek en huisarts kan veel ellende voorkomen. Afbouw vraagt om maatwerk.”

Lees verder

22 juni: 'Apothekers moeten medebehandelaars worden' (Leidschdagblad.nl)

Let op: dit artikel staat achter een inlog! De master Medische farmacie in Leiden wordt radicaal anders dan de opleidingen in Groningen en Utrecht, de twee plekken waar je nu tot apotheker kunt worden opgeleid, zegt Piet Hein van der Graaf, directeur van het LACDR, het instituut voor geneesmiddelonderzoek van de Universiteit Leiden.

Lees verder

1 juli: Ook apotheken waarschuwen voor hitte (Telegraaf.nl)

De Nederlandse apothekers waarschuwen medicijngebruikers voor het extra risico op uitdroging tijdens de zich nu ontwikkelende hittegolf.

Lees verder

10 juli: Ouderen nauwelijks op de hoogte van vergoeding van medicijnen

Ouderen hebben vaak geen idee voor welke kosten van medicijnen ze een vergoeding krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau MWM2 onder ruim 1.600 senioren in opdracht van seniorenorganisatie ANBO en apothekerskoepel KNMP.

Lees verder

15 juli: Apothekersassistenten belaagd door agressieve klanten (NOS.nl)

Bijna de helft van de apothekersassistenten heeft wekelijks of zelfs dagelijks te maken met agressieve patiënten. Dat is 5 keer zo veel als 2 jaar geleden, blijkt uit een peiling onder ruim 700 assistenten in opdracht van apothekersorganisatie KNMP. Met interview met KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent.

Lees verder

16 juli: Verwarring patiënten om apothekersrekening (Volkskrant.nl)

Er moet snel meer duidelijkheid komen over de apothekersrekening. Daartoe roepen betrokken organisaties op. Sinds 1 januari 2014 staat bij het afhalen van een nieuw medicijn een bedrag van 6 euro voor een informatiegesprek op de factuur. Dat heeft tot veel onduidelijkheid en frustratie geleid bij patiënten en apothekers.

Lees verder

22 juli: We vertrouwen de dokter blind en de zorg voor geen meter. Hoe kan dat? (De Correspondent)

Nederland heeft het beste zorgstelsel van Europa. Maar ook het duurste, en misschien wel het meest bureaucratische. Maakt al die bureaucratie ons stelsel nu zwakker of beter? Na een half jaar onderzoek is Sander Heijne er nog niet uit. En hij is niet de enige: een masterplan voor onze zorg ontbreekt.

Lees verder

4 augustus: Unieke blokjescode op medicijnen tegen vervalsing (BNR Radio)

Mensen kopen steeds vaker vervalste medicijnen via internet. De farmaceutische industrie gaat de strijd aan en introduceert een unieke blokjescode.

Lees verder