IGZ kondigt veranderingen aan bij melden calamiteiten

24 december 2015

Apotheken moeten vanaf 1 januari 2016 ‘ontslag wegens disfunctioneren’ of ‘geweld in de zorgrelatie’ verplicht melden aan de IGZ via het vernieuwde meldingsformulier op haar website. Dat schrijft de inspectie in een brief aan de KNMP.

Het meldingsformulier is onder meer gewijzigd vanwege de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) , die op 1 januari van kracht wordt. Ook gelden sinds kort andere werkwijzen als er sprake is van overlijden bij toepassing van dwang en voor calamiteiten met overlijden in de ouderen- of gehandicaptenzorg. Bovendien is een aantal vragen, die niet duidelijk bleken, samen met zorgaanbieders opnieuw geformuleerd en waar nodig voorzien van een toelichting.

Apothekers die vanaf 1 januari een melding doen bij de inspectie krijgen in eerste instantie alleen de vragen te zien die voor de specifieke melding van belang zijn. Afhankelijk van het antwoord van de melder wordt een vervolgvragenset aangeboden. “Op basis van de verstrekte antwoorden wordt na afronding van het formulier een specifiek automatisch bericht verstuurd naar de melder. Daarin kan staan dat er een rapportage opgesteld moet worden of dat nader bericht volgt,“ aldus IGZ.

Bij vragen is het meldpunt van de inspectie bereikbaar via 088 120 50 00 of via .

Brief IGZ: Veranderingen per 1 januari 2016 bij melden aan de IGZ Zie ook IGZ.nl: IGZ gaat toezicht houden op nieuwe wet: de Wkkgz
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Praktijkvoering