Hoofdpersoon KNMP-film klaagt tabaksindustrie aan

14 juli 2016

Anne Marie van Veen, hoofdpersoon in de KNMP-film die werd vertoond tijdens het KNMP Voorjaarscongres over palliatie, klaagt de tabaksindustrie aan. De moeder van 4 kinderen met uitgezaaide longkanker houdt sigarettenfabrikanten verantwoordelijk voor het opzettelijk en met voorbedachten rade benadelen van haar gezondheid.

Advocate Bénédicte Ficq gaat namens Van Veen aangifte doen tegen de tabaksindustrie in de hoop dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek zal starten. Doel van Ficq en Van Veen is het strafbaar stellen van de praktijken van de tabaksindustrie. Het gaat dus niet, zoals bij civielrechtelijke zaken, om een schadevergoeding.

Van Veen stelt dat zij door de industrie, vanaf jonge leeftijd, steeds opnieuw is verleid om te gaan roken. Ze wil voorkomen dat dit bij nieuwe generaties ook gebeurt. Van Veen hoopt dat zo veel mogelijk mensen zich bij haar aansluiten. Door ook aangifte te doen, door een foto te uploaden op haar website, door te doneren of door een andere actie te organiseren.

Anne Marie van Veen vertelde in de KNMP-film ‘Palliatie 2.0 – een nieuwe uitdaging’ over haar uitgezaaide longkanker en de medicatie die zij hiervoor neemt.

Meer over de actie via Sickofsmoking.nl
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg