Henk Buurma onderscheiden met KNMP-erepenning

8 oktober 2015

Apotheker Henk Buurma ontving tijdens zijn afscheidssymposium van het SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy op 8 oktober de KNMP-erepenning. Met deze hoge onderscheiding eert de KNMP Buurma voor zijn voortrekkersrol binnen de farmacie en het op de kaart zetten van de openbaar apotheker als zorgverlener.

Buurma heeft veel betekend voor de positionering van de openbaar apotheker als zorgverlener en voor de farmaceutische wetenschap. Al tijdens zijn studie zag hij in dat de focus van het apothekersvak meer zou moeten liggen bij de patiënt en maatschappij. Hij bracht deze herpositionering als een van de eersten in de praktijk bij Apotheek Stevenshof in Leiden, waar hij in 1985 zijn carrière begon. Mede vanuit deze rol werd Buurma in 2008 directeur

van de Vervolgopleiding tot openbaar apotheker. Daarnaast is hij medeoprichter van het SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy, dat apothekers schoolt in het verrichten van onderzoek. Zelf promoveerde hij in 2006 op het onderwerp medicatiebewaking.

foto uitreiking Henk Buurma

 

Oog voor nieuwe ontwikkelingen

Gerben Klein Nulent reikte de KNMP-erepenning uit aan Buurma. Hij gaf aan in zijn speech dat Buurma “altijd oog had voor nieuwe ontwikkelingen en zijn visie weet om te zetten in daden”. De KNMP-voorzitter bedankte Buurma voor “zijn indrukwekkende bijdrage aan de Nederlandse farmacie en voor het feit dat hij zoveel apothekers inspireerde om het zorgverlenerschap van apothekers verder vorm te geven en in praktijk te brengen”.

Henk Buurma neemt op 8 oktober afscheid als directeur van het SIR. Hij blijft nog wel werkzaam als opleidingsdirecteur van de Vervolgopleiding tot openbaar apotheker specialist.

 

Meer over de erepenning van de KNMP
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg KNMP