Helft kandidaten zakt voor eerste BIG-toets

23 juni 2016

Van de 39 apothekers die in mei de eerste toets voor de BIG-herregistratie hebben gemaakt, zijn er 20 geslaagd. Dat heeft de BIG-examencommissie laten weten. Als de commissie niet 12 van de 70 vragen had geschrapt, zou het aantal geslaagden lager zijn.

Bron: PW.nl

Veel examenkandidaten lieten na de toets weten dat ze veel vragen zwaar vonden. De examencommissie onderschreef dit na een toetsanalyse, waarop ze 12 van de 70 vragen introk. Die zijn dus niet meegeteld in de beoordeling.

Een deel van de vragen die werden geschrapt, bleek achteraf buiten de leerdoelen te liggen. Ook heeft de commissie besloten te ingewikkelde of 'niet eenduidige' opgaven niet mee te nemen in de beoordeling, licht voorzitter Han de Gier van de examencommissie toe in een brief aan de kandidaten. Bovendien zijn bij enkele vragen meerdere antwoorden goed gerekend.

"Bij controle achteraf door de examinatoren is geconstateerd dat er in de toets vragen zijn gesteld die niet binnen het opgegeven kennisdomein lagen of te specialistisch waren", zegt Hans van Son, general manager van PAOFarmacie. Nadat deze vragen werden geschrapt, is een herberekening gemaakt van de score. Om te slagen moesten 39 van de 58 vragen goed worden beantwoord.

Formele klachten

Na de toets klaagde een deel van de herregistratiekandidaten bij de examencommissie over de zwaarte. Vijf mensen dienden een formele klacht in. Van Son: "De herregistratie moet op het niveau liggen van de initiële opleiding. Daarom hebben de universiteiten Utrecht en Groningen afgesproken dat de BIG-toets het niveau moet hebben van de eerstejaars masters (het 4e opleidingsjaar)."

Marnix Westein, beleidsmedewerker farmaceutische zorg bij de KNMP, slaagde voor de BIG-toets. Hij was 1 van de 5 mensen die een klacht indiende bij de examencommissie: "De toets viel tegen. De vragen waren sowieso niet makkelijk, maar sommige vond ik echt niet passen bij de herregistratie-eisen. Andere vragen waren te specialistisch. Veel ziekenhuis- en openbare apothekers zouden die ook niet kunnen beantwoorden."

Westein vond het studeren 'leuk en leerzaam'. Hij heeft zijn kennis van de praktijk opgefrist en het was volgens hem prettig om op een andere manier bezig te zijn met het vak. "De primaire eis voor BIG-herregistratie is dat je gemiddeld 1 dag per week als apotheker werkzaam bent geweest in de voorafgaande 5 jaar. Voor apothekers die niet aan deze eis voldoen, vind ik het goed dat je kennis wordt getoetst om de titel van apotheker te mogen blijven voeren."

Herexamen november

Van Son zegt dat vooraf een zorgvuldige procedure is gevolgd: "Toch bleek een deel van de vragen niet goed genoeg. In het vervolg zullen we nog zorgvuldiger zijn." De verhouding tussen patiënt- en productzorgvragen blijft voor toekomstige toetsen echter 50/50, zegt Van Son. De universiteiten bepalen de eisen.

De geslaagden krijgen van PAOFarmacie een Periodiek Registratie Certificaat, waarmee ze zich kunnen inschrijven in het BIG-register. Kandidaten die zijn gezakt, mogen op 7 november herexamen doen. In september is er voor deelnemers aan het herexamen een informatieavond en een maand daarna een trainingsdag.

Lees meer over de BIG-herregistratie
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Professie