Groepsomschrijvingen niet-geneesmiddelen in interactielijst zelfzorg

1 april 2015

Groepsomschrijvingen voor niet-geneesmiddelen zijn vanaf april 2015 opgenomen in het ‘Overzicht Zelfzorgmiddelen en UA-middelen met interacties’ op de KNMP Kennisbank. Het gaat om zelfzorgproducten met vitamine K, foliumzuur of sint-janskruid en dieetvoeding met onder andere vitamine K. Aanleiding voor deze wijziging zijn opmerkingen uit de praktijk.

De HPK-en PRK-omschrijvingen voor (multi)vitaminepreparaten met vitamine K of foliumzuur zijn verwijderd uit het ‘Overzicht Zelfzorgmiddelen en UA-middelen met interacties’. In plaats hiervan zijn de volgende groepsomschrijvingen opgenomen:

  • Multivitaminepreparaten met foliumzuur
  • Multivitaminepreparaten met vitamine K
  • Vitaminepreparaten met foliumzuur
  • Vitaminepreparaten met vitamine K


Uit het overzicht met hypericumpreparaten zijn ook de HPK-en PRK-omschrijvingen verwijderd. Hiervoor geldt nu de groepsomschrijving ‘Producten met sint-janskruid (Hypericum)’. Ten slotte zijn de HPK-en PRK-omschrijvingen van dieetpreparaten met vitamine K vervangen door de omschrijving ‘Dieetvoeding met o.a. vit. K’.

Redenen: praktisch en beter voor medicatieveiligheid

“Het is niet werkbaar om alle warenwetproducten, zoals vitamines en producten met sint-janskruid, op te nemen in de interactielijst zelfzorg, vertellen Froukje Harkes-Idzinga en Hilde Jelsma, beiden apotheker en wetenschappelijk medewerker bij het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP.  “Vanwege praktische redenen, maar vooral ook om de medicatieveiligheid te vergroten, hebben we ervoor gekozen om groepsomschrijvingen te gebruiken. Vragen en opmerkingen vanuit apotheekteams vormden de directe aanleiding voor deze aanpassing.”

Bekijk de aangepaste interactielijst zelfzorg op de KNMP Kennisbank

 


Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg