Gerben Klein Nulent: ‘Primaat apotheker dient kwaliteit van de farmaceutische zorg’

17 maart 2016

Het primaat van de apotheker dient de kwaliteit van de farmaceutische zorg. Dat zegt voorzitter van de KNMP Gerben Klein Nulent in reactie op de lobby van Tweede Kamerlid Agnes Wolbert (PvdA) om de criteria voor apotheekhoudende huisartsen te versoepelen.

Wolbert doet dit naar aanleiding van de situatie in de Drentse plaats Annen, waar zij woonachtig is. Daar heeft een van de huisartsen zijn praktijk na 16 jaar overgedragen. De vergunning voor het apotheekhoudende deel wordt daarbij niet verlengd voor bewoners uit Annen, omdat er dichtbij, in Zuidlaren, een apotheek is gevestigd.

‘De huidige regelgeving voorziet in een vangnet als er geen apotheker in de buurt is. In zo’n geval neemt de apotheekhoudende huisarts die zorg waar. Maar er is geen reden om de criteria op te rekken. De patiënt heeft recht op zorg door de specialist, dat is in dit geval de apotheker. De kwaliteit van de farmaceutische zorg moet in alle gevallen prevaleren boven een financiële belangendiscussie van de huisartsen', aldus Klein Nulent.

Klein Nulent: ‘Dit is een oneigenlijke lobby, alsof er geen apotheekvoorziening in de buurt is. De apotheker geeft aan dat hij een vestiging in Annen wil beginnen. Ook bezorgt de apotheek aan huis. De farmaceutische patiëntenzorg in Annen is dus uitstekend.'

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg Praktijkvoering