Fabrikant draait prijsverhoging Parnate terug, beschikbaarheid gewaarborgd

14 augustus 2015

Het Britse farmaceutische bedrijf Amco heeft de in juni dit jaar ingestelde prijsverhoging van Parnate per 1 september teruggedraaid na overleg met de KNMP, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, de Depressie Vereniging en zorgverzekeraar VGZ. Daarmee houden patiënten de beschikking over het middel, ook nu het generieke product, de doorgeleverde bereiding, tijdelijk niet leverbaar is.

Parnate uit regeling weesgeneesmiddel

Parnate, met als werkzame stof tranylcypromine, is een middel voor therapieresistente depressie. Het middel is niet in Nederland geregistreerd, maar wordt geïmporteerd uit Groot Brittannië. Het Zorginstituut Nederland besloot begin dit jaar het middel niet langer te laten vallen onder de regeling voor weesgeneesmiddelen, aangezien het vaker wordt voorgeschreven dan bij 1 op de 150.000 patiënten. Doordat deze regeling niet langer gold, werd het middel door verzekeraars niet meer standaard vergoed.
Dat viel samen met een verhoging van de prijs, die de fabrikant instelde “om de prijs in lijn te brengen met de Britse prijs”, aldus Chief Medical Officer Bharat Karbal van Amco in een brief aan de KNMP.

Risico voor kwetsbare patiënten

Door deze ontwikkelingen moesten apothekers of patiënten meer dan 1000 euro per maand bijbetalen. “Dat kan van een zorgverlener niet verwacht worden”, aldus directeur Léon Tinke van de KNMP. “Laat staan van een patiënt.”
Dit alles leidde tot grote zorgen bij patiënten, psychiaters en apothekers. Gezien de kwetsbaarheid van de patiëntgroep – ernstig depressieve patiënten met een suïciderisico – is volgens de behandelaars substitutie door een generiek middel niet altijd verantwoord. Een bijkomend probleem is dat de doorgeleverde bereiding van tranylcypromine momenteel niet beschikbaar is. De grondstof is tijdelijk niet leverbaar.

Fabrikant draait prijsverhoging terug

“Gezien de urgentie van het gerezen probleem en om de behandeling van patiënten doorgang te laten vinden hebben we besloten om de prijs van Parnate in Nederland terug te brengen naar het niveau van voor de prijsaanpassing van afgelopen juni”, aldus Mark Thies, General Manager Benelux van Amco. Hij geeft aan dat het spécialité gewoon leverbaar is. De prijsverlaging wordt per 1 september doorgevoerd in de G-standaard, de database voor geneesmiddelen en hulpmiddelen.
Overigens kan IP Pharmacy een buitenlandse variant van tranylcypromine leveren met de naam Jatrosom. Dit kan dienen ter vervanging van de doorgeleverde bereiding.

 


Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg