Doseringstabel uitgebreid met nieuw item ‘eenmalig’

31 juli 2015

Het nieuwe item ‘eenmalig’ wordt per 1 augustus 2015 opgenomen in de G-Standaard en in de NHG-tabel Gebruiksvoorschriften. Dit gebeurt nadat diverse zorgverleners aangaven gebruik te willen maken van de term ‘eenmalig’ in een doseervoorschrift. Het nieuwe item ondersteunt in het voorschrijven en afleveren van eenmalige giften en de medicatiebewaking hierop.

Bij voorschriften voor eenmalige giften is het de intentie dat het betreffende geneesmiddel eenmalig wordt gegeven. Voorbeelden van eenmalige giften zijn een furosemide-injectie bij hartfalen op de eerste hulp, een griepinjectie bij de huisarts, de morning-afterpil en premedicatie voorafgaand aan een operatie. Soms vindt een eenmalige toediening op korte termijn toch nogmaals plaats. Bij hartfalen kan bijvoorbeeld later nog een eenmalige toediening van furosemide wenselijk zijn. Maar dat is een nieuwe medicatieafspraak, een nieuwe beslissing, voor opnieuw een eenmalige toediening.

Nu wordt een voorschrift voor een eenmalige dosering vaak weergegeven als 1x per dag 1 tablet met als afleverhoeveelheid 1 stuk of met een aanvullende tekst. Zodra gebruik gemaakt kan worden van het gestandaardiseerd item ‘eenmalig’ in de G-Standaard of de NHG-tabel Gebruiksvoorschriften zijn dergelijke constructies of lokale oplossingen niet meer nodig.

Een voorschrift kan er dan zo uitzien: ‘eenmalig 1 tablet’ of ‘1x eenmalig 1 tablet’. Dit maakt het voorschrift duidelijker. Ook maakt het de dosiscontrole op eenmalige doseringen in de toekomst mogelijk. Daarvoor moet de medicatiebewaking op doseringen worden aangepast.

 


 

 

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg