Docenten van toekomstig apothekersassistenten zelf op stage in apotheek

25 juni 2015

Docenten van de opleiding tot apothekersassistent gaan op 22 september – de dag van de apothekersassistent – op stage in de apotheek om zo hun praktijkkennis op te vijzelen. Dit gebeurt nadat leerkrachten in een KNMP-enquête (afgenomen tijdens de jaarlijkse platformdag) aangaven nog nauwelijks in de apotheekpraktijk te werken.

De docentenstages, die door het hele land plaatsvinden, moeten de kennis van docenten over de apotheekpraktijk opfrissen en de opleiding en werkvloer meer verbinden met elkaar. De stages vinden plaats in openbare apotheken, ziekenhuisapotheken en bij grootbereiders.

Geslaagde pilot

De landelijke stagedag vindt doorgang na een eerdere ‘proefstage’ in september vorig jaar. De Commissie Opleidingen (KNMP), het ROC van Twente en het MBO in Amersfoort organiseerden deze pilot, waarover zowel de docenten als de apothekers positief waren. De Commissie Opleidingen vatte vervolgens het plan op om de stages landelijk te organiseren. ROC’s reageerden enthousiast: het merendeel heeft al aangegeven mee te willen werken. 

Zo ziet de stage eruit

De docenten draaien een ochtend mee met de stagiair of de stagebegeleider. Elke docent kiest voorafgaand aan de stage een specifiek aandachtsgebied. Tijdens de stage doorloopt de docent de werkprocessen die bij dit aandachtsgebied horen en noteert hij de leerpunten. De stage eindigt met een gesprek met de apotheker. Eenmaal terug op school gaan de docenten onderling met de leerpunten aan de slag.

Bekijk de aandachtsgebieden en het programma voor de stage

Terugkerend evenement

De datum van de landelijke docentenstage is gemakkelijk te onthouden: de 4e dinsdag van september, oftewel: ‘de dag van de apothekersassistent’. Bij succes kan het een terugkerend evenement worden. 

Stageplaats aanbieden?

ROC’s nemen begin september contact op met stageadressen voor het plannen van de docentstages.

Wilt u een stageplaats aanbieden? In de meeste regio’s is er regelmatig overleg tussen de ROC’s en het werkveld. Weet u niet zeker wie uw contactpersoon is, neem dan contact op met uw KNMP-districtsadviseur of SBA-regioadviseur.

Bekijk het filmpje over de docentenstage van vorig jaar:
 

Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Professie