Diabetes en Ramadan: informeer patiënten op tijd

26 februari 2015

Het is belangrijk dat apothekers op tijd een plan maken met diabetespatiënten die gaan vasten, omdat zij tijdens de ramadan meer gezondheidsrisico's lopen. De KNMP en de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) bieden hiervoor ondersteunende materialen. De Ramadan begint in 2015 rond 18 juni.

Door veranderingen in het eetpatroon en dagelijkse ritme tijdens de ramadan kan de bloedglucosespiegel van diabetici ontregeld raken. Om patiënten hierop te wijzen, ontwikkelde de KNMP de folder 'De Ramadan en uw medicijnen'. Hierin lezen zij meer over de risico’s van vasten. KNMP-leden kunnen de folder kosteloos bestellen.

Bekijk en bestel de folder ‘De Ramadan en uw medicijnen’

Apothekers kunnen patiënten voor meer informatie ook verwijzen naar het thema ‘Ramadan en medicijngebruik’ op Apotheek.nl.

Apotheek.nl: 'Ramadan en medicijngebruik'

Adviezen voor behandelaars

De Nederlandse Diabetes Federatie biedt adviezen die voor apothekers interessant zijn. In de ‘medicatiekaart’ staan aanpassingsschema’s voor diabetesmedicijnen tijdens de Ramadan.

Brochure: Adviezen voor behandelaars Medicatiekaart: Aanpassing medicatie tijdens Ramadan Lees meer: NDF-dossier Diabetes en Ramadan

 


Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg