CBG: tekort smalspectrum antibiotica uitermate zorgwekkend

11 september 2015

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vindt het uitermate zorgwekkend dat de smalspectrum antibiotica Natrium-penicilline G 1.000.000 IE, Natrium-penicilline G 10.000.000 IE en Penidural niet meer leverbaar zijn. Dit meldt het CBG op zijn website.

Er zijn in Nederland geen vergelijkbare producten op de markt. Fabrikant Astellas heeft laten weten de middelen ook de komende jaren niet te kunnen produceren, vanwege een gebrek aan de hulpstof natriumcitraat. Artsen schrijven genoemde antibiotica voor bij de behandeling van onder andere longontsteking, syfilis en diverse infecties van de huid, spieren en pezen.

In augustus berichtte de KNMP al over het tekort aan Penidural. Een werkbaar alternatief vinden voor een smalspectrum antibioticum is niet eenvoudig. De KNMP heeft al meerdere keren de noodklok geluid over steeds vaker voorkomende geneesmiddelentekorten. Deze brengen de therapietrouw van patiënten in gevaar. De impact van de medicijntekorten voor patiënten bleef tot nu toe beperkt door de inspanning van apothekers.

Op zoek naar oplossingen

Het CBG zoekt in overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar oplossingen. Een tijdelijke oplossing is alternatieve producten importeren op artsenverklaring. Dit kan alleen via de IGZ. Daarnaast heeft het CBG een oproep aan Astellas gedaan om te zoeken naar oplossingen.

Antibioticaresistentie

Onlangs was er ook een tekort aan het smalspectrum antibioticum Broxil® (feneticilline) dat toegepast wordt bij onder andere luchtweginfecties (keelinfecties, roodvonk) en huidinfecties. Dit tekort duurde bijna 6 maanden.

Door het tekort aan smalspectrum antibiotica zal in veel gevallen uitgeweken worden naar het breedspectrum alternatief dat tegen een groter aantal bacteriën werkt. Dit brengt een hoger risico op antibioticaresistentie met zich mee.

 


Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg