CBG komt met aangepast advies voor morning-afterpil

9 augustus 2016

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) komt met een aangepast advies voor gebruikers van de morning-afterpil met levonorgestrel die gelijktijdig andere medicatie gebruiken. Het gaat om medicijnen tegen epilepsie, tuberculose of hiv, of het middel sint-janskruid. Vrouwen die een van deze medicijnen gebruiken, moeten oppassen bij het gebruik van de morning-afterpil met levonorgestrel. Het aangepaste advies volgt op een Europese herbeoordeling.

Advies

Het aangepaste advies voor vrouwen die een van de inductoren gebruiken, en daarnaast een morning-afterpil met levonorgestrel willen gebruiken, luidt als volgt:

  • Vervang de morning-afterpil door een koperhoudend spiraaltje.
  • OF verdubbel eenmalig de dosis levonorgestrel naar 3 mg. Deze dosisverhoging is gebaseerd op kinetische data, en niet op klinische data.

Bovenstaand advies geldt ook als een van inductoren in de afgelopen 4 weken is gebruikt.

Aanpassing productinformatie

Het aangepaste advies is binnenkort te vinden op de bijsluiter en de verpakking van de morning-afterpil met levenorgestrel. Andere gerelateerde producten, zoals het Informatorium Medicamentorum, Apotheek.nl, Zelfzorgstandaard en Kennistest, worden zo snel mogelijk aangepast.

G-Standaard

Per het bestand van 1 september 2016 is de interactie Levonorgestrel (morning after) + inductoren opgewaardeerd naar actie Ja.

Naar het CBG-bericht
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg