Bloemen van apotheek na plasincident

14 juli 2015

Een patiënte die zondag bij acute nood geen gebruik mocht maken van het toilet van de apotheek, ontving van Apotheker Schuurman van de Centrum apotheek in Enschede een bos bloemen en excuses.

De 61-jarige vrouw die haar medicatie kwam halen had tijdens een zondagsdienst gevraagd of zij, gezien haar blaasontsteking, gebruik mocht maken van het toilet. De apothekersassistente wilde daar door drukte aan de balie geen gehoor aan geven, het toilet bevindt zich achter in de apotheek. De vrouw heeft vervolgens noodgedwongen buiten, op de stoep, geplast. Het bericht werd breed uitgemeten in zowel landelijke als regionale media.

"We hebben inmiddels onze excuses aangeboden”, zegt waarnemend apotheker Judith Masselink van de Centrum Apotheek Enschede in de Tubantia. Zij had overigens zelf geen dienst tijdens het incident. De wc is normaal gesproken alleen voor personeel bedoeld. Bij uitzondering worden bezoekers toegelaten, wat ter beoordeling is van de dienstdoende medewerkster van de 24-uurs apotheek. Drukte of veiligheidsrisico’s kunnen maken dat dit niet kan. Masselink: „In dit geval is er een beoordelingsfout gemaakt.” De apotheek gaat het interne toiletbeleid daarom nog eens tegen het licht houden.

Ook de KNMP vond dat de patiënte ten onrechte het toiletbezoek is geweigerd. "Heel ongelukkig”, aldus de woordvoerder van de KNMP op Radio Oost. “Dit is niet goed gegaan, deze mevrouw had een medisch probleem en had de toegang tot het toilet geboden moeten worden. (…) Anderzijds is er bij dienstapotheken vaak een veiligheidsrisico waardoor het niet in alle gevallen mogelijk zal zijn dat mensen, zeker ’s nachts, in de apotheek een toilet bezoeken.”

Lees het bericht op de website van RTV Oost