Bijwerkingen na wijziging verpakking Thyrax®

16 februari 2015

Bijwerkingencentrum Lareb kreeg vorig jaar een flink aantal meldingen over bijwerkingen die ontstonden na verandering van de Thyrax® verpakking. Bij ongeveer de helft van de meldingen ging het om klachten die passen bij hyperthyreoïdie. Momenteel is er veel media-aandacht voor dit onderwerp.

Het middel was eerst verpakt in een glazen flesje en vanaf december 2013 is het verkrijgbaar in een aluminium doordrukstrip. In oktober 2014 informeerde Lareb het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) over de meldingen die zij kregen. Bij ongeveer de helft van de meldingen ging het om klachten die passen bij hyperthyreoïdie, mogelijk ten gevolge van een hogere concentratie levothyroxine.

Mogelijke stijging dosering levothyroxine

Fabrikant Aspen Pharma Trading Limited stuurde op verzoek van het CBG in november 2014 een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) naar apothekers en artsen. In deze brief werden zij gewaarschuwd over de mogelijke stijging van de dosering levothyroxine. Deze stijging kan ontstaan als een patiënt overgaat van de flesjes naar de blisterverpakking.

DHPC Thyrax

In november 2014 werden medische beroepsbeoefenaren via een 'Direct Healthcare Professional Communication' (DHPC) op de hoogte gebracht.

Bekijk de DHPC Thyrax (november 2014)

Patiëntenbrief

Schildklier Organisatie Nederland plaatste een patiëntenbrief van Thyrax-fabrikant Aspen op haar website. Daarin wordt gewaarschuwd voor bijwerkingen van het middel.

Bekijk de patiëntenbrief

Media-aandacht

Verschillende media besteden aandacht aan dit onderwerp:

 

Meer informatie vindt u op de website van Lareb
Dit nieuwsbericht is onderdeel van nieuwscategorie: Patiëntenzorg